'Korsan geriledi, ticari taksicilerin geliri yüzde 40 arttı'

'Korsan geriledi, ticari taksicilerin geliri yüzde 40 arttı'

İstanbul Taksiciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Uğur, yasal düzenleme sonrası korsan taksilerle yürütülen mücadelede önemli mesafeler alındığını söyledi.

Buğra Kardan'ın haberi:

Uğur'un verdiği bilgiye göre hem şoföre, hem müşteriye yaptırımı artıran yasa sayesinde geçen sene 2 bin 300 korsan yakalanırken, kayıtlı taksilerin gelirleri yüzde 40 arttı.

Konuyla ilgili olarak 2012’de yürürlüğe giren yasaya göre korsan taksinin direksiyonunda olanlara bin 950 lira, koltuğunda bulunanlara 215 lira para cezası veriliyor. Ayrıca, hukuka aykırı olarak park ücreti alanlara 2 seneye kadar hapis cezası uygulanıyor. Korsan sayısı ve maliyetlerine dair Cihan’a açıklamalarda bulunan İstanbul Taksiciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Uğur, “Kaydı kuydu olmayan taksiler daha evvel İstanbul’un en önemli sorunlarından biriydi. Ne mutlu şu an bunların yüzde 87’si belirlendi.” dedi.

Maliye Bakanlığı'na kayıtlı, vergi mükellefi 75 bin ticari taksi bulunuyor. Uğur'a göre korsan taksi varlığı bir ara 30 binlere kadar çıktı. Yasal düzenlemeden sonra sadece 16 bin kayıtlı taksinin bulunduğu İstanbul'da korsan sayısı giderek gerilemeye başladı.

Korsanda, ticari taksicilerin yaptıkları bazı hataların da rolü olduğunu belirten Yahya Uğur, bu çerçevede kendilerine gelen şikayetleri dikkate aldıklarını ve giderilmesi için çalıştıklarını söyledi. Uğur, "Korsanı önleme adına kaliteli taşıtları trafiğe çıkarıyoruz. Yeterliliği olan, belgeli, devlet tarafından akredite edilen şoförleri istihdam ediyoruz. Gayemiz, müşterilerimizin korsan taksileri tercih etmemesi. Bilindiği gibi bu taksileri kullananlar da, tercih edenler de yaptırımla karşı karşıya kalınıyor. Onun için en yerinde tavır bunları tercih etmemek, bunlardan kaçınmak." ifadelerini kullandı.

İstanbul Taksiciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı, taksici esnafına da şöyle seslendi:

"Müşteriyi yarı yolda bırakan, müşteri almayan arkadaşlarımız hata eder. Gideceği yeri beğenmediği için müşteri almayan yok 'şoför değişim saati', yok 'hastam var' gibi bahane üreten arkadaşlarımız taksiciliğe ihanet eder. Bu arkadaşlarımız zaruri bir durumu varsa müşteri önünde durmadan yoluna gidecek. Değişim saatinde müşterilerin işaretine muhatap olmadan soldan devam edip gidecek."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.