Koroner kalp hastalarına uyarı!

Koroner kalp hastalarına uyarı!

Kurban Bayramı'nda tek seferde aşırı miktarda ve uygun yöntemlerle pişirilmeden tüketilen kırmızı et, koroner kalp hastalarında ölüme bile yol açabilecek sonuçlar doğurabilir çünkü dinlenmemiş, taze kesilen kurban etinin, hızlı ve fazla miktarda yenmesi s

Sindirimi oldukça zor olan kırmızı et, mide bağırsak sisteminin iş yükünü artırarak daha fazla kan ihtiyacına neden olur.
 
Prof. Dr. Öcal Berkan "Aşırı et tüketimi kalbin çalışma yükünü ve kan ihtiyacını da artırır. Artmış kan ihtiyacı, kalp damarlarında daralma ve tıkanıklık olan kişilerin kalp krizi geçirmesine yol açabilir" diye konuştu.
 
Berkan, kırmızı etle ilgili birçok farklı görüşün savunulduğunu belirterek, "Yapılan araştırmalar, her gün ilaveten bir porsiyon daha fazla yenen işlenmemiş kırmızı etin kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranını yüzde 18 artırdığını göstermiştir. Salam, sosis gibi işlenmiş et yiyenlerde bu oran daha da artmaktadır. Günlük tüketmemiz gereken kırmızı et miktarı yaklaşık 80 gram civarındadır, yani bu 3 ya da 4 köfteye denk gelmektedir. Bunun da haftada üç günle sınırlanması ve diğer günlerde balık eti gibi beyaz etin yenilmesi sağlığımız açısından daha yararlıdır" dedi.
 
Ağır yenilen yemekten hemen sonra sigara içmeyin
 
Kırmızı etin önemli bir protein kaynağı olduğunu, içerisinde birçok yararlı mineral ve vitamin barındırdığını vurgulayan Prof. Dr. Berkan, şunları kaydetti:"Kırmızı etin, aşırı tüketilmesi başta kalp damar sistemi olmak üzere karaciğer, böbrek ve bağırsaklar üzerinde de zararlı etkiler yaratır. Özellikle yağlı etler doymuş yağ asidi içerdiklerinden kan kolesterol seviyelerinin yükselmesine ve kalp damarlarının tıkanmasına yol açar ayrıca bayramda aşırı tuz ve şeker tüketimine de dikkat edilmeli. Fazla miktarda yenilen ağır ve şerbetli tatlılar ve art arda alınan karbonhidratlı gıdalar kan dolaşımında insülin hormonunun ani ve fazla salınımına sebep oluyor. Bu durum, bozulmuş damar yapısı bulunan yüksek tansiyonlu, diyabetli veya kan kolesterol yüksekliği olan kişilerde kalp damarlarının tıkanma oranını önemli oranda artırır ayrıca büzüşme etkisi de yaratarak kalp damarlarının kan ihtiyacının karşılanmasını engeller."
 
Kurban etinin dinlendirildikten sonra haşlama, ızgara şeklinde pişirilip, tek porsiyon olarak yeşil sebzelerle tüketilmesi önerisinde bulunan Berkan, fazla miktarda yemek yenilmesinin ardından kesinlikle sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.