Kornea naklinde ameliyat sonrası önemli

Kornea naklinde ameliyat sonrası önemli

Göz merceğinin görevini yapmasına engel olan lekelenme ve deformasyona yol açan hastalık durumlarında kornea nakli yapılıyor.

Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Kaya, kornea naklinin sadece optik düzeltme amacıyla yapılmadığını belirterek, bazen görmeyen bir hastanın gözüne de estetik görünüm açısından kornea nakli yaptıklarını vurguluyor.
Prof. Dr. Vedat Kaya, ‘’Nakil, çocuklar da dâhil olmak üzere herkese yapılabiliyor ancak çocuklarda kornea naklinin teknik olarak birtakım farklılıkları bulunuyor. Bu açıdan daha dikkatli olunması gerekiyor’’dedi.
 
Kornea bankalarından temin ediliyor
 
Kornea, kornea bankalarından temin ediliyor. Hem yasal açıdan hem de sağlık açısından bu bir zorunluluktur. Çünkü dokuyu naklederken çeşitli hastalıkları ve riskleri de nakletmek mümkün. Bunu önlemek için ise bu prosedürün izlenmesi gerekiyor.
 
Hastanın kendi dokusu korunuyor
 
Kornea nakli ameliyatında, en sık tercih edilen teknik kornea dokusunun değiştirilmesi. Bu teknikte kornea tabakalarının tümü değiştiriliyor. Fakat son yıllarda, kornea tabakalarının tüm katı değil; sadece bozulmuş olan tabakanın değişmesi anlamına gelen “lameller kornea nakli” ya da “lameller keratoplasti” teknikleri daha sık kullanılıyor. Çünkü hastanın kendi dokusu bozulmamışsa o dokuyu korumak temel gaye olarak nitelendiriliyor. Son yıllarda lazer kullanımı da arttı. Henüz çok yaygın olmamakla birlikte uygun vakalarda lazer kullanarak da ameliyat yapılabiliyor. Kornea nakli ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi kullanılıyor. Gereksinim olduğunda ise lokal anestezi tercih ediliyor. Ameliyat süresi, kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmekle beraber ortalama bir ila bir buçuk saat sürüyor.
 
Ameliyat sonrası önemli
 
Ameliyattan sonraki takip oldukça önemli. Hastalar belli aralıklarla doktor muayenesinden geçmeli ve ilaçlarını düzenli kullanmalılar. Özellikle tam kat nakil yapılmış hastaların red reaksiyonuna karşı bilgilendirilmesi gerekir. Gözde hafif ağrı ve kızarma, görmede bulanıklık gibi belirtiler varsa hasta mutlaka doktora başvurmalıdır. 
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.