Korkutan açıklama

Korkutan açıklama

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, diyabetin Türkiye'deki görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığına dikkat çekerek, "Ülkemizde 20 yaş ve üzerindeki her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır" dedi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, diyabete karşı gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin önlenmesi ve kontrolü amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından "Türkiye Diyabeti Önleme ve Kontrol Programı" yürütüldüğünü belirten Dr. Kemik, "Yapılan bilimsel çalışmalarda Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş ve üzerindeki her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, DİYABET GELİŞİM HIZINDA DÜNYADA BİRİNCİ

Dünyada diyabet gelişim hızının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Kemik, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Bu kapsamda, 3-16 Şubat 2014 tarihleri arasında Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar ve Tarsus Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından kendi bölgelerindeki büyük alışveriş merkezlerinde stantlar açtıklarını bildirdi. Bu çerçevede, ücretsiz kan şekeri ölçümü yapılması, konuya ilginin arttırılması, ilgili broşür ve bilgilendirmelerin yapılması için il genelinde toplam 8 stant açtıklarını ifade eden Dr. Kemik, şöyle devam etti: "Ayrıca farklı tarihlerde Silifke ve Gülnar Toplum Sağlığı Merkezleri de kan şekeri ölçüm standı açarak farkındalık çalışmaları yaptı. Bu etkinliklerde 17 bin 9 kişinin kan şekeri ölçülerek, kan şekeri ölçümleri yüksek çıkanlar, konu hakkında bilgilendirilerek ikinci veya üçüncü basamak Sağlık kuruluşuna yönlendirildi."

Dr. Kemik, sık sık idrara çıkma, çok su içme, sürekli açlık hissi, ağız kuruluğu, kaşıntı, sinirlilik hali gibi belirtileri olanların mutlaka doktora giderek kan şekeri ve HbA1C ölçümlerini yaptırmaları uyarısında da bulundu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.