Korkudan evlerimize geri dönmeyeceğiz

Korkudan evlerimize geri dönmeyeceğiz

Bosna Hersek'te, yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği yerleşim yerlerinden Jelyezno Polye'de yaşayan Efendiç, gördüklerinin ardından evlerine geri dönmeye korktuklarını söyledi.

Bosna Hersek'te, yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği yerleşim birimlerinden biri olan ve evlerin tamamen sular altında kaldığı Jelyezno Polye'nin bazı köylerinde hayat tamamen felç olmuş durumda.

Sellerin akabinde meydana gelen heyelanlar, Jelyezno Polye civarındaki 11 köyü tamamen toprak altında bıraktı. Toprak altında kalmayan kısımlarda ise altyapı ve yollarda meydana gelen hasarlar, insanların söz konusu köylere geri dönmesini imkansız hale getirdi.

Bir zamanlar neşeli sakinleriyle tanınan Jelyezno Polye, sellerin ardından sessiz ve harap bir görünüme büründü. Bölgede artık heyelanlar yaşanmamasına rağmen, vatandaşlar evlerine dönmeye korkuyor.

Jelyezno Polye'ye kara ulaşımı halen kapalıyken, yardımların vatandaşlara ulaştırılması için daha önce sadece traktörlerin kullandığı alternatif bir yol kullanılıyor. Vatandaşların ''Kurtuluş Yolu'' olarak adlandırdığı bu yol, sel mağdurlarına yardım etmek amacıyla ülkenin farklı kesimlerinden gelen gönüllüler tarafından ulaşıma açıldı. Yardımseverler, ellerindeki yardımları sel mağdurlarına ulaştırmak için kilometrelerce yol yürüyor.

Sel ve heyelanlardan en fazla etkilenen yerleşim birimlerinden biri olan Jelyezno Polye'ye giren AA ekibi, sel ve heyelanların verdiği zararı görüntüledi.

Polye köyü sakinlerinden Mustafa Efendiç, felaket nedeniyle köylerinin neredeyse tamamının yok olduğunu, birçok insanın artık evine dönmeyeceğini söyledi.

Efendiç, ''Korkudan, evimize dönmeyeceğiz. Evlerimizin yerinde artık toprak yığınları var. Sellerin ardından heyelanların meydana geleceğini düşünerek, köydeki camide nöbet tutmaya başladık. Garip sesler duyunca camiden dışarı çıktık ve köyde hiçbir şeyin eski yerinde olmadığını gördük. Hem yağmur hem karın yağdığı o gece, bir evde yangın çıktı. Biz köy sakinleri, hemen organize olup köydeki herkesi güvenli bölgelere tahliye ettik" diye konuştu.

Abdurrahman Efendiç de hayatı boyunca kazandığı her şeyi büyük felakette kaybettiğini belirterek "Her şey birkaç saniye içinde yok oldu. Şimdi hayatımı idame ettirmek için çalışmam lazım. Çok şükür, hiç can kaybı yaşamadık. Maddi hasarları bir şekilde giderebiliriz'' dedi.

Balaçiçi sakinlerinden Şaban Aganoviç ise köydeki evlerin yarısından fazlasının sel ve heyelanda yok olduğunu ifade ederek, büyük bir tramva atlattıklarını söyledi.

Soğukkanlılıklarını korudukları için kurtulmayı başardıklarını belirten Aganoviç, "Artık bu topraklara geri dönmemizin güvenli olmadığını düşünüyorum. Burada yaşayan aileler, akraba ya da arkadaşlarında kalıyor. Toprağın evleri yuttuğu o gece, daha önce hiç duymadığın çok değişik sesler duydum" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.