Kore Yarımadası’nda ‘siber’ gerilim

Kore Yarımadası’nda ‘siber’ gerilim

Güney Kore’deki üç büyük yayın kuruluşu ile iki bankanın bilgisayar sistemi dün siber saldırı sonucu devre dışı kaldı.

Olayın arkasında, son dönemde sık sık savaş tehdidinde bulunan Pyongyang yönetiminin bulunma ihtimali üzerinde duran Güney Kore, ordusunun alarm seviyesini yükseltti.

‘Uzakdoğu’nun düşman kardeşleri’ Güney Kore ile Kuzey Kore arasında karşılıklı tehditler ve askeri tatbikatlarla son dönemde yükselen tansiyon siber aleme sıçradı. Güney Kore’de bazı büyük yayın kuruluşları ve iki bankanın bilgisayar sistemlerine dün sabah hacker saldırısı düzenlendi. Saldırı sonucu KBS ve MBC yayın kuruluşlarında tüm bilgisayarların devre dışı kaldığı, kablolu yayın yapan haber kanalı YTN’nin de iç bilgisayar ağının tamamen felç olduğu bildirildi. Ülkenin iki büyük bankası Shinhan Bank and NongHyup Bank’ta ise bazı bilgisayarlarda dosyaların silindiği kaydedildi. Diğer bir önemli banka Woori’nin sistemine de sızma girişimi olduğu ancak, bilgisayarların etkilenmediği öğrenildi. Güney Kore hükümeti, olayın Kuzey Kore tarafından düzenlenmiş bir siber saldırı olma ihtimali üzerinde durduğunu açıkladı. Güney Kore ordusu dünkü siber saldırıdan etkilenmediğini açıklarken, olaya Kuzey Kore’nin müdahil olma ihtimaline karşı alarm seviyesini yükseltti.

Pyongyang yönetimi geçtiğimiz hafta devletin merkezi bilgisayar ağlarına yapılan siber saldırılardan Güney Kore ile müttefiki ABD’yi sorumlu tutmuştu. Dünkü saldırının, buna misilleme olduğu iddia ediliyor. Pyongyang geçmişte de Güney’deki bazı gazeteler ile banka ve hükümet kuruluşlarını hacklemeye çalışmıştı. Kuzey ile Güney arasında, 1950 ile 1953 yıllarında yapılan Kore Savaşı bir barış anlaşması yerine ateşkes anlaşması imzalanarak sona erdirildiği için iki ülke teknik olarak halen savaşta.

Pyongyang, Washington ve Seul’ün bölgede yaptığı askeri tatbikatlara ve nükleer programına karşı büyüyen uluslararası baskıya tepki olarak son zamanlarda sık sık Güney Kore’ye savaş tehdidinde bulunuyor. Kuzey Kore’nin 12 Şubat’ta üçüncü nükleer denemesini yapmasının ardından ABD’nin inisiyatifiyle BM Güvenlik Konseyi’nden bu ülkeye yönelik yeni yaptırım kararı çıkarılmış, Pyongyang ise ABD’ye ‘önleyici nükleer saldırı’ düzenleme tehdidinde bulunmuştu. ABD yönetimi, geçtiğimiz haftalarda Güney ile ortak askeri tatbikatlara başlarken, Kuzey Kore tehdidine cevap olarak ülkenin batı yakasına yeni savunma füzeleri konuşlandırmayı kararlaştırmıştı.

Zaman