Kore ilk kez 1200'lü yıllarda İslam ile tanıştı

Kore ilk kez 1200'lü yıllarda İslam ile tanıştı

Güney Kore Hanyang Üniversitesi İslam Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee, Kore yarımadasının ilk kez İslam ile tanışmasının 1200'lü yıllara dayandığını söyledi.

Viyana Üniversitesi'nde "Kore'deki Müslümanların Durumu" konulu konferans veren Prof. Lee, Kore'nin İslam ile 1950'li yıllarda tanıştığı şeklinde yaygın bir inanç olduğunu ancak bunun doğru olmadığını söyledi. Kore'de Müslümanlığın tarihinin 1200'lü yıllara kadar dayandığını belirten Lee, İslam'ın Kore'ye Arap tüccarlar vasıtasıyla geldiğini ve uzun bir süreç sonucunda yayıldığını kaydetti.

Lee, Kore değerleri ile İslam öğretisi ve düşüncesi arasında birçok paralellik bulunduğunu vurguladı.

Kore'de İslam'ın 1950'lerden sonra din olarak tanınmaya başladığını ifade eden Lee, ilk caminin 1976'da açıldığını aktardı. Kore Müslüman Federasyonu'nun 2013 yılı araştırmasına göre Seul başta olmak üzere büyük şehirlerde 11 cami ve 85 mescit bulunduğunu kaydeden Lee, 35 bini yerli ve 110 bini yabancı olmak üzere Kore'de yaklaşık 145 bin Müslümanın yaşadığını belirtti.

Kore Savaşı'na katılan Türk askerlerinin insani davranışlarının halkın gönlünü fethettiğini ve bunun Korelilerin İslam'a ilgi duymalarına olumlu katkı yaptığını kaydeden Lee, "Korelilerin Türkiye'ye karşı büyük sempati ve sevgileri var. Tarihe dayanan dostluklarımız var. Bu yüzden biz kan kardeş diyoruz" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi'nde İslam Tarihi alanında doktora yapan ve Marmara Üniversitesi'nde dersler veren Lee, iyi derecede Türkçe konuşuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.