Köprü ve otoyolların halka arzı gerçekleşiyor

Köprü ve otoyolların halka arzı gerçekleşiyor

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, köprü ve otoyolların gelirlerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) kurulacak şirkete verileceğini belirterek, "Şirket, gelirlerin KDV'sini Maliye Bakanlığına yatıracak.

Paranın bir kısmı yolların bakım ve onarımı için Genel Müdürlüğe verilecek. KGM'ye verilecek kısım sözleşmede belirlenecek, yüzde 25 civarında bir rakam olacak" dedi.
 
Turhan, köprü ve otoyolların halka arzı konusunda gerekli düzenlemenin yapıldığını belirterek, "Kanunumuz daha önce köprü ve otoyolların bakım işletmesiyle birlikte devredilmesine cevaz veriyordu. Şimdi halka arza da cevaz verir hale geldi" diye konuştu.
 
Köprü ve otoyolların halka arzının ÖİB yetkisinde olduğunu dile getiren Turhan, bu kapsamda bağımsız bir şirket kurulacağını, söz konusu şirketin yapısının, yönetiminin ve teşkilatının ÖİB tarafından belirleneceğini kaydetti.
 
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından köprü ve otoyollardan toplanan gelirlerin ÖİB tarafından kurulacak ticari şirkete verileceğini anlatan Turhan, şöyle konuştu:
 
"Şirket, gelirlerin KDV'sini Maliye Bakanlığına yatıracak. KGM ile şirket arasında yapılacak sözleşmeyle, bu yollardan toplanan paranın bir kısmı, yolların bakım ve onarımının yapılması için bize verilecek. KGM'ye verilecek kısım sözleşmede belirlenecek, yüzde 25 civarında bir rakam olacak."
 
Köprü ve otoyolların özelleştirilmesi ihalesi 17 Aralık 2012 yılında yapılmıştı. Tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştirilen özelleştirme ihalesine 3 konsorsiyum katılmış ve en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolar bedelle Koç Holding AŞ-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu vermişti. İhale, daha sonra iptal edilmişti.
 
Toplam uzunluğu 1975 kilometre olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile otoyolların özelleştirme işlemi, Türk Telekom'un 6,5 milyar dolarlık özelleştirmesinin ardından en yüksek özelleştirme olmuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.