Köprü altı Yezidilerin evi oldu

Köprü altı Yezidilerin evi oldu

Terör örgütü IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, Sincar'ı ele geçirmesinin ardından evlerini terketmek zorunda kalan Yezidilerin barınma çilesi devam ediyor.

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesinin ardından evlerini terketmek zorunda kalan Yezidilerin, barınma çilesi devam ediyor. 
 
Duhok'un girişindeki Etite Köprüsü'nün altında büyük bir insani dram yaşanıyor. Çoluk, çocuk, kadın, erkek 20 Yezidi, köprü altında hayata tutunmaya çalışıyor. 
 
Aileler, beton zemine attıkları ince halılar üzerinde günlerini geçiriyor. Köprüde günün her saatinde yoğun bir araç trafiği olması nedeniyle çoğu zaman uyuyamıyorlar. Bir diğer önemli sorunları da temizlik. Erkekler, banyo ve tuvalet ihtiyaçları için camilere; kadınlar, çevredeki hayırseverlerin evlerine gidiyor. Ailelerinin yanında her şeyden habersiz oyun oynayan çocuklar ise çamaşır yıkamak için kullanılan plastik leğenlerde yıkanıyor.  
 
Araç gürültüsüne rağmen Yezidilerin, köprü altını tercih etmesinin nedeni ise sıcaklığın ortalama 45 derece olduğu bölgede, gölge mekanların nispeten daha serin olması. 
 
"Rahat yüzü görmedik"
 
Ailesiyle Sincar'dan kaçan Hazım Azer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir aydır dışarıda uyuduklarını ve rahat yüzü görmediklerini söyledi.
 
Dağa kaçtıkları sırada 15 yaşındaki oğlunun, IŞİD tarafından açılan ateşle yaralandığını aktaran Azer, doktor olmadığı için oğlunun hayatını kaybettiğini belirterek, "Çocuklarımızı, kadınlarımızı ve yaşlılarımızı öldürdüler. Kimisi de dağda öldü" dedi. 
 
Sincar Dağı'na ulaşmak için 8 saat yürüdüklerini, dağda bir hafta bekledikten sonra Duhok'a ulaştıklarını anlatan Azer, zahmetli günlerin ardından köprü altında kalmaya başladıklarını ifade etti. 
 
"Araçların gürültüsünden uyuyamıyoruz"
 
Azer, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetinden, kendileri için barınacak yer ayarlamasını istediklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
 
"Havalar çok sıcak. Açıkta kalamayacağımız için kendimizi köprünün gölgesine attık. Ancak burada uzun süre kalamayız. Zira şartlar çok kötü. Sincar'dan binlerce insan, kaçarak Duhok'a geldi. Kamplar, okullar ve parklar sığınmacılarla doldu. Gidecek bir yerimiz yok. Kürdistan bölgesel hükümeti bize bir yer temin ederse çok mutlu oluruz."
 
Anne Gozel Halit, 7 çocuğu ve eşiyle köprü altında kalıyor. Onun yükü daha ağır. Zira bakmakla yükümlü olduğu çocuk sayısı fazla. Gozel Halit, camiden getirdikleri suyla yemek yaptıklarını, çamaşırları ve bulaşıklarını yıkadıklarını belirtti.
 
Çocuklarının hastalanmasından korktuğunu dile getiren Halit, "Evimizden ayrıldığımız günden beri rahat yüzü görmedik. Sincar Dağı'ndayken çocuklarımız geceleri çok üşüyordu. Günlerdir dışarıdayız. Binlerce aracın geçtiği köprü altında, çocuklarımızın zayıf düşüp hastalanmasından korkuyoruz. Özellikle kadınlar ve çocuklar, burada çok sıkıntı yaşıyor" şeklinde konuştu. 
 
Yezidi nüfusunun ağırlıkta olduğu Sincar ilçesiyle çevresindeki köy ve nahiyeler, 3 Ağustos'ta IŞİD'in eline geçmişti. IŞİD'in, bölgeyi kontrolüne almasının ardından binlerce Yezidi, önce Sincar Dağı'na, ardından Duhok ve Erbil'e gelmişti. Yezidilerin bir kısmı da Türkiye'ye sığınmıştı. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.