Konya'nın organik çileği ABD ve Rusya sofralarında

Konya'nın organik çileği ABD ve Rusya sofralarında

Son yıllarda verilen teşvik ve desteklemelerle, adını "organik çilek" üretimiyle duyurmaya başlayan Konya'nın Hüyük ilçesinden, birçok ülkeye organik çilek gönderiliyor.

 Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Çelik, "Yörede yetiştirilen organik çileğimiz, iç piyasanın yanı sıra başta ABD, Rusya ve İran olmak üzere birçok ülkeye pazarlanıyor" dedi.

Konya'nın, son yıllarda organik çilek üretimiyle adını duyurmaya başlayan Hüyük ilçesinden, iç piyasanın yanı sıra başta ABD, Rusya ve İran olmak üzere birçok ülkeye çilek gönderiliyor. Hüyük Organik Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Adem Çelik, yaptığı açıklamada, ilçenin organik çilek üretiminde son yıllarda gözle görülür mesafe aldığını söyledi. Organik çilek üretiminin yörede başladığı 2008 yılından bu yana, her geçen gün ürün değerinin artış gösterdiğini belirten Çelik, 2013'te ürünün pazar payında istenilen düzeye ulaşılamasa da önemli bir seviyenin yakalandığını ifade etti. Geçen yıl üretim miktarının yöre çiftçisi için tatmin edici noktalara ulaştığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: "Konya ve ilçemiz adına organik çileğimiz, markalaşma yolunda adım adım ilerliyor. Üretimin başladığı yıllarda 500 tonla başlayan yıllık rekolte, geçen yıl resmi kayıtlara göre ilçe genelinde 15 bin ton seviyesine ulaştı. Yörede yetiştirilen organik çileğimiz, iç piyasanın yanı sıra başta ABD, Rusya ve İran olmak üzere birçok ülkeye pazarlanıyor. Üretilen çileğin yüzde 70'ini yurt dışına, yüzde 30'unu ise iç piyasaya gönderiyoruz. 2014 yılı hedefimiz ise 20-25 bin ton arasında üretim gerçekleştirmek. Artık bölgemizden, Antalya Havaalanı aracılığıyla ihracat gerçekleştiriliyor. Pazar payımız giderek artıyor. Birlik olarak üreticimize her türlü desteği vermek için gayret sarfediyoruz."

ÜRETİM ALANI GENİŞLİYOR

Çelik, çilek üretiminden pazarlanma aşamasında kadar yaşadıkları en büyük sıkıntının, ürünün raf ömrünün kısa olması olduğunu dile getirdi. Ürettikleri çileğin, soğutmalı ve tam donanımlı araçlarla gönderilebildiğini anlatan Çelik, günün erken saatlerinde serin havada bahçelerden toplanan organik çileğin, zaman geçirmeden soğutmalı araçlara yüklendiğini ifade etti. Organik çilek üretiminde gelecek sezonun hazırlıklarının kış mevsiminde yapıldığına işaret eden Çelik, "Bu yılın ilk hasadını 15 Mayıs'ta yapmayı hedefliyoruz. Hasat başlayınca, 15 Kasım'a kadar devam eder. Bu, bazen iklim şartlarına göre de değişebilir. İlkbahar dikimleriyle beraber organik çilek üretim sahamız, bölgede daha da genişleyecek. Şu an 500 dekarlık alanda üretim yapılıyor. Devletimiz sulama konusunda destek verdiği sürece, sulu tarıma geçildiğinde, bölgede organik çilek üretim alanı da artacaktır" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.