Konya ovasında çiftçinin yağmur sevinci

Konya ovasında çiftçinin yağmur sevinci

Uzun aradan sonra başlayan ve iki gündür etkili olan yağışlı hava, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda çiftçinin yüzünü güldürdü

Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Erol Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurdun birçok bölgesinde olduğu gibi Konya'da da yağmur şeklindeki yağışların devam ettiğini söyledi.

Konya ve çevresinde yağışların bugün ara vereceğini ifade eden Aydın, salı günü bölge genelinde tekrar başlayacak yağışın, perşembe günü bölgeyi terk edeceğini dile getirdi.

Bölgenin hafta sonunda Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı havanın etkisine girdiğini ifade eden Aydın, "Son iki günde özellikle Konya merkezde yağmur şeklindeki yağışlar, uzun yıllar ortalamasının yaklaşık 2,5 katı kadar. Son yağışlarla çiftçilerimizin yüzü güldü, bekledikleri yağışları geç de olsa aldılar" diye konuştu.

"Bu dönemdeki yağışlar adeta altın kıymetinde"

Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner de özellikle geçen yılın kasım ve aralık ayında görülen dondan dolayı, bitki gelişiminin tam olarak sağlanamadığını, bu yıl ise yağışların yeterli olduğunu ifade etti.

"Geçtiğimiz dönemde mevsim normallerinin çok altında olmayan Konya yağışları, bugünkü yağışla, mevsim normallerinin çok üstünde" diyen Ataiyibiner, son 48 saatte, bitki gelişimi, toprak nemi ve yer altı sularının beslenmesi açısından çok önemli yağış kaydedildiğine işaret etti. Ataiyibiner, şöyle devam etti:

"Bu ay, buharlaşmanın en az olduğu, yağışın devam ettiği ve kar yağışının yer altı sularını desteklediği bir ay olduğu için çok önemli. Bu dönemdeki yağışlar adeta altın kıymetinde. Bu aylar özellikle bitkinin kendini bahar mevsimine hazırlaması açısından son derece önemli. İnşallah şu an itibarıyla Konya tehlikeli periyodu atlattı diyebiliriz. Bundan sonra kar yağışı bitki üzerinde örtü vazifesi yaparsa, fevkalade olur. Bu durumda çiftçilerimiz de artık rahat nefes alabilecek ve kara kara düşünmeden işlerini yapmaya koyulacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.