Konya Ovası yeraltı kaynaklarındaki düşüş hızı azaldı

Konya Ovası yeraltı kaynaklarındaki düşüş hızı azaldı

Konya Ovası'nda kuraklığa karşın yeraltı kaynaklarındaki su seviyesinin düşüş hızında azalma tespit edildi.

Abdullah Doğan'ın haberi:

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün, yıl sonu yer altı su seviyeleri ölçme ve değerlendirmesinde, Konya havzasındaki yeraltı sularında 1-1,5 metrelik düşüş yaşanmasına rağmen, bu rakamın son on yıl içindeki en düşük oran olduğu belirlendi.

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, yaptığı açıklamada, her yıl sonunda yeraltı sularıyla ilgili ölçümler yaptıklarını, 2013 sonu için alınan değerlerin sevindirici olduğunu ifade etti.

Alınan tedbirler sayesinde yeraltı kaynaklarında su kaybının azalmaya başladığına dikkati çeken Uzun, şöyle devam etti:

"Her yıl belirli noktalardan yeraltı suyu seviyelerindeki değişimleri tespit ediyoruz. Bu yıl, geçmiş yıllara oranla yer altı sularındaki seviye daha iyi noktadadır. Yine bir miktar seviye düşüşleri var ama geçmiş yıllara göre düşüş oranında azalma gözlemledik. Bazı bölgelerde ise örneğin Beyşehir havzasında yeraltı su seviyesinde 2-3 metre artış söz konusudur. Konya Ovası'nda aldığımız tedbirlerin meyvelerini görmeye başladık. Önümüzdeki süreçte yer altı sularımızda herhangi bir eksilme olmamasını hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın kuraklık endişesine kapılmalarının doğru olmadığını düşünüyorum. Fakat elimizdeki su imkanlarını da bilinçli ve tasarruflu kullanmamız gerektiğini hiç hatırdan çıkarmamalıyız."

Su kaynaklarının korunmasında bilinçli tarımsal sulamanın önemine işaret eden Uzun, yağış azlığına karşın DSİ 4. Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki depolamalı tesislerde, 2014 yılı için planlanan sulamaların gerçekleştirilmesine mani bir durum olmayacağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.