Konya lalede Hollanda’yı solladı

Konya lalede Hollanda’yı solladı

Konya’da geçtiğimiz yıl ilk kez, dünya lale üretiminde ilk sırada yer alan Hollanda’ya lale ihraç ederek önemli bir başarıya imza atan firmanın hedefi üretimin yüzde 40’ını ihraç etmek.

Çumra ilçesinde faaliyet gösteren firmanın Üretim Müdürü Beyhan Gürses, 94 yılından bu yana soğanlı yumrulu süs bitkileri üzerine çalışma yaptıklarını belirtti.

Çalışmaları süresince Hollandalı lale ıslahçılarıyla bir araya gelerek bölgede lale çeşitleri üzerine denemeler yaptıklarını ifade eden Gürses, “Bölgenin iklimine en uygun çeşitler seçilerek, ülkede bir ilke imza atıldı ve 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin çiçeği olarak bilinen lale tekrar ülkemize kazandırılmış oldu” dedi.

Çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini kaydeden Gürses, arazide ekili yaklaşık 30 milyon lale soğanının bulunduğunu ve üretimlerini her geçen yıl arttırarak devam ettiklerini vurguladı.

Ürettikleri Türk lalesinin, dünyada ilk sırada yer alan Hollanda’nın lalelerine göre daha kaliteli olduğunu savunan Gürses, şunları kaydetti: “Türk lalesi gerek çiçek, gerekse soğan olarak Hollanda lalesinden ayrılıyor. İklim, su ve toprak yapımız daha güzel. Lale tarımı Hollanda’da yıllardır yapıldığı için pek çok hastalıklar ve zararlılar baş göstermekte.”

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.