Konya ihracat hedefine ilerliyor

Konya ihracat hedefine ilerliyor

Konya 2023 yılında 15 milyar dolar olarak belirlediği ihracat hedefine ilerlemeye devam ediyor.

Önder Çiftci'nin haberi:

2014’e ihracatta rekorla başlayan Konya mart ayında da ihracatını Türkiye ortalaması üzerinde artırdı.

Konya 2023 yılında 15 milyar dolar olarak belirlediği ihracat hedefine ilerlemeye devam ediyor. 2014’e ihracatta rekorla başlayan Konya mart ayında da ihracatını Türkiye ortalaması üzerinde artırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Konya’nın Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10.7 artışla 133.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Konya’nın, 2014 yılının ilk üç ayı ihracatı da yüzde 22,8 artarak 393.7 milyon dolar oldu. Türkiye'nin mart ayında ihracatı ise, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artışla 13 milyar 14 milyon dolara yükselirken, yılın ilk çeyreğinde ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 artarak 38 milyar 607 milyon dolar gerçekleşti.

Konya’nın ihracatında öne çıkan ülkeler Irak, Almanya, Mısır, Suudi Arabistan ve İran olarak sıralandı. Şubat ayına göre ilk beş ülke sıralamasında yer alan Rusya Federasyonu yerini Mısır’a bıraktı. Geçen yılın aynı ayına göre kıyaslandığında ihracatın en fazla arttığı ülke yüzde 58 ile Mısır oldu. Mart ayında öne çıkan sektörler Taşıt Araçları ve Yan Sanayi, Makine ve Aksamları, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri, İklimlendirme Sanayii olarak yer aldı.

Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, “2014 yılının ilk iki ayında ihracatını yüzde 30,5 artıran şehrimizde mart ayında da ihracat artışı artarak devam etmektedir. Yılın ilk üç ayında ihracatımız yüzde 22,8 artarak 393.7 milyon dolara çıkmıştır. Şehrimiz ihracatını artıran Konyalı firmalarımızı kutluyorum. Geçmiş dönemlerde Konya’nın tüm ekonomik verilerinin iyi olmasına rağmen ihracatının düşük olduğunu görmekteydik. Konyalı firmalarımızla birlik içerisinde son iki yılda yaptığımız çalışmalarla Konya’nın ihracatının hızla artmasına katkı sağladık. Şehrimizin en çok ihracat yaptığı ülkelerin siyasi ve ekonomik sıkıntı yaşamasına rağmen bu başarının sağlanması gelecek açısından ümidimizi artırmaktadır. Bu sonuçlara rağmen Konya’nın potansiyelini tam olarak yansıttığını söyleyemeyiz. Konya çok daha fazla ihracat yapacak ticaret ve sanayi yapısına sahiptir. Konya’nın potansiyelini harekete geçirdiğimizde 2023 yılında hedeflediğimiz 15 milyar dolar ihracat rakamını çok rahat bir şekilde yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.