Konya, çalışmaya bağlı göçlerde birinci oldu

Konya, çalışmaya bağlı göçlerde birinci oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 220 bin yatak kapasitesine sahip olan Antalya'nın Manavgat ilçesi, yıllık ortalama 7 bin kişi göç alıyor.

Bölgede turizm sektörü, 50 bin insanı istihdam ettiriyor. Nüfusu 216 bine ulaşan Manavgat'ta turizmin yedi ayla sınırlı olmasıyla kışın değişik illerden bölgeye çalışmaya gelenler, hemşehri dayanışmasıyla sıkıntılarını aşmaya çalışıyor.

Turizm şehri Manavgat, turizm sektöründe çalışmaya bağlı en fazla göçü Konya ve ilçeleriyle Kahramanmaraş ilinden alıyor. Kahramanmaraş Gurbetçiler ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Yeşilli, Manavgat'a göçte en önemli faktörün, yedi ay da olsa turizm sektöründe iş bulma imkanı olduğunu söyledi. Büyük şehirler ve turizm sektörünün faal olduğu göç bölgelerinde hemşehrilik bilincinin dernekler vasıtasıyla korunduğunu belirten Yeşilli, Manavgat'ta turizm sektörünün 5 bin 700 kişiyi istihdam ettiğini, en büyük sıkıntının göçle oluşan uyum zorluğu kaydetti. Son yıllarda artan ekonomik kriz ve işsizliğe bağlı olarak başka şehirlerden göçlerle hemşehrililik kenetlenmesinin dernekler vasıtasıyla olduğunu belirten Yeşilli, şu bilgileri verdi: "Büyük şehir ve turizm bölgelerinde göçlerde en fazla yaşanan sıkıntı adaptasyon. Göçle o bölgeye uyum sağlama uzun yıllar alıyor. Göçle gelen yerleşmelerde o bölgede kurulan hemşehri dernekleri önemli bir boşluğu dolduruyor. Düğünden sünnetine, hastalıktan sağlığa ve cenaze işlemlerinde kenetlenme oluyor ve uyuma bağlı içine kapanma ve sosyal patlamaların önünü geçtiğimize inanıyoruz." diye konuştu.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.