Konuta talep azalmaz doğru fiyata odaklanın

Konuta talep azalmaz doğru fiyata odaklanın

Konut-Der Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye’deki ihtiyaç göz önüne alındığında orta ve uzun vadede konut sektöründe bir talep yetersizliği ve büyük stokların oluşmasını beklemediklerini, doğru fiyatla sunulan gayrimenkulün mutlaka alıcısına ulaşacağını sö

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (Konut-Der) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, milyonlarca ailenin deprem tehlikesi altında yaşarken, yeni ve depreme dayanıklı bir konutun talep görmeyeceğini ve atıl kalacağını beklemenin son derece yanlış olacağını belirterek, “Doğru fiyatla arz edilmiş konutlar mutlaka alıcısına ulaşır” dedi.
 
Çelik, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yapı izin istatistikleri ve sektöre yönelik yaptığı açıklamada, 2014 yılının ilk yarısında konut sektörünün geçen seneye göre biraz daha yavaş bir seyir izlediğini belirterek, konut satışlarının geçen seneye göre yüzde 8 azaldığını kaydetti.
 
Bu durumda yılın ilk aylarında yaşanan politik olaylar, yerel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de önemli ölçüde etkili olduğunu ifade eden Çelik, belirsizliklerin arttığı her dönemde olduğu gibi konut almak isteyen kişilerin alımlarını bir miktar ertelediğini söyledi.
 
Çelik, 2014 yılının ilk 6 ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 24,6, yüzölçümü yüzde 35,8, değeri yüzde 50,4, daire sayısının yüzde 27,4 arttığını hatırlatarak, “Yapı ruhsatlarındaki artış ülkemizde aslında hala yeni ve nitelikli konuta büyük bir ihtiyaç olmasından kaynaklanıyor. Ekonomik ve politik istikrara bağlı olarak dönem dönem konut talebinde bir yavaşlama olsa da aslında bugün hâlâ halkımızın büyük bir bölümü depreme dayanıklı olmayan niteliksiz konutlarda yaşamakta ve daha iyi bir konuta taşınmak için fırsat kollamaktadır. Bunu gören üreticiler de yatırım kararlarını kısa vadeli dalgalanmalara göre değil, uzun vadede konuta olan ihtiyacı göze alarak vermektedir. Son dönemde kentsel dönüşüm projelerinin giderek yaygınlaşması da yapı ruhsatları rakamlarını yukarıya çekiyor” dedi.
 
TALEP HİÇBİR ZAMAN KESİLMEZ
 
Konut talebinin zaman zaman dalgalanma gösterebildiğini aktaran Çelik, “Konut alımı sıradan bir aile için hayatı boyunca yaptığı en önemli yatırım. Ekonomik bir belirsizlik, gelir kaybı endişesi veya faiz oranlarında bir yükseliş ailelerin alım kararlarını ertelemelerine neden olmaktadır. Ancak diğer yandan ülkemizde gerek mevcut konut stokunun kalitesi gerekse artan nüfusun sebep olduğu ihtiyaç göz önüne alındığında orta ve uzun vadede konut sektöründe bir talep yetersizliği oluşmasını beklemiyoruz” ifadelerini kullandı. Çelik, milyonlarca ailenin deprem tehlikesi altında yaşarken, yeni ve depreme dayanıklı bir konutun talep görmeyeceğini ve atıl kalacağını beklemenin son derece yanlış olacağını belirterek, bu nedenle doğru fiyatla arz edilmiş konutların mutlaka alıcısına ulaşacağını söyledi.
 
Akit 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.