Kömür madenlerini kapattıracak öneri

Kömür madenlerini kapattıracak öneri

Risk taşıyan bazı maden ocaklarının kapatılması ve kömür açığının da, Güney Afrika'dan temin edilmesi gündeme geldi.

Güney Afrika, liman teslimi tonu 80 dolara kömür satıyor. Türkiye'de yılda 102 milyon ton kömür kullanılıyor ve bunun 80 milyon tonu ülkede üretiliyor.
Soma faciasının ardından Enerji Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarında proje ve öneriler geliştirildi. Bakanlar Kurulu da bu konuyu değerlendirdi. Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, kömür madenlerinin kapatılmasının gerçekçi olmayacağını vurgulayarak 'Ama çıkartacağımız 15 milyar tonluk kömür rezervi bir kişinin canının bedeli değildir. Eğer tedbirleri alamıyorsak, o zaman madenleri kapatmaktan bahsedebiliriz' dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız da önceki gün TBMM'de bu konuya değindi ve yerli kömürün hiçbir işçimizin can güvenliği tehlikeye düşürülmeden sağlanması gerektiğini vurguladı.

Yıldız şöyle dedi:
'Güney Afrika'dan bugün 80-82 dolara istediğiniz limana 6.500 kilokalori kömür getiriyorlar Orada 4 metrelik toprağı aldıktan sonra 100 tane iş makinesi, bin tane kamyon ile bütün kömür elde ediliyor. Bizde 600 metreler, 650 metreler... Zonguldak'ta 200-300 metre girdiğimiz ve denizin altında bulunan kömürlerimiz var. Kömürümüz şu anda onu bulduğumuz yerde... Bunun sosyal yanları, siyasi yanları var, istihdam yanıyla beraber'
Dünyanın en büyük kömür rezervlerine sahip ülkelerinden birisi olan Güney Afrika'da yılda 250 milyon ton kömür üretiliyor. Dünyanın 5. büyük kömür üreticisi ve 4. büyük kömür ihracatçısı olan Güney Afrika, kömürden petrol elde edilmesi teknolojisinde de dünya lideri konumunda bulunuyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.