Kolesterolden şikayetiniz varsa yağ oranı düşük gıdalar tüketin

Kolesterolden şikayetiniz varsa yağ oranı düşük gıdalar tüketin

Yoğun iş temposu ve hareketsiz geçen saatler yeme alışkanlıklarını etkiliyor; düzensiz ve sağlıksız beslenme, kolesterolün yükselmesine sebep oluyor.


Özellikle dışarıda yenen yemeklerde ızgara ve salatayı tercih etmek, kalp sağlığını korumak için etkin bir yöntem.

    Uzmanlara göre; spordan uzak yaşamak ve yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek, kan yağlarının yani kolesterolün yükselmesine neden oluyor. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine davetiye çıkarıyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, kolesterol sorunu bulunan kişilerin eğer dışarıda yemek yiyecek ise yağ içeriği en düşük olan besinleri tercih etmesi gerektiğini belirterek "İş hayatında bazılarımız sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalabiliriz. Bu durumda salata ve ızgarada pişmiş et yemekte fayda var. Vücuttaki kolesterolü artıran faktörlerin başında yağ oranı yüksek yiyecekleri tüketmek geliyor. Kolesterolü düşürmenin yolu, yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmekten geçiyor." dedi.

    GÜNLÜK 1 TATLI KAŞIĞI YAĞ YERİNE 8 ADET FINDIK TÜKETİN

    Kolesterolün; insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer bir madde olduğunu dile getiren Hamzaoğlu, "Hem vücutta yapılıyor hem de dışarıdan hayvansal besinlerle alınıyor. Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterol açısından zengin. Ayrıca kırmızı et, kanatlı hayvan etleri (derileri), deniz ürünleri (karides, kalamar gibi), süt ve süt ürünleri ile tereyağı da kolesterol içeriyor. Kalp sağlığı için beslenmede yağ tüketimine ve kolesterol içeren besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmek yeterli. Bir tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edilebilir. Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için az yağlı veya yağsız et, süt, peynir ve yoğurt tüketilmeli. Hayvansal gıdalar grubunda yer alan tavuk, balık ve kırmızı et belirli miktarlarda kolesterol içeriyor. 100 gram orta yağlı bir balıkta yaklaşık 85 mili gram, 100 gr derisiz tavuk etinde 80 mili gram ve 100 gram dana etinde 90 mili gram kolesterol bulunuyor." diye konuştu.

    Haftada 2 kez, haşlanmış 1 tam yumurtanın 1 dilim beyaz peynir (30 gram) yerine yenmesinde fayda olduğuna işaret eden Diyet uzmanı Hamzaoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Dikkat edilmesi gereken; o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta olmaması. Tatlı tüketiminde ise ağır hamur tatlılar yerine haftada 1-2 gün, protein ve kalsiyum içeriği yüksek sütlü tatlılar tercih edilmeli. Beslenmede posalı besinlerin yani sebze, meyve ve bakliyat tüketiminin artırılması gerekiyor. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeğini tercih etmek, kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla tüketmek, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yemek, pirinç pilav yerine bulgur pilavını tercih etmek, haftada 2-3 kez protein içeriği yüksek kuru baklagiller tüketmek, kalp sağlığı açısından önemli. Günde 3 ana, 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğün azar azar ve sık beslenmek önemli. Böylece vücudun çalışma hızı artarak kolesterolün dokularda kullanımı sağlanmış oluyor. Susamadan su içmek, gün içinde 8-10 su bardak su tüketmek de sağlık için çok önemli. Seyahat durumunda ya da dışarıda yemek yendiğinde menüdeki yağ oranı en düşük olan salata ve ızgaralar tercih edilmeli."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.