Kola ishale zararlı

Kola ishale zararlı

Prof. Dr. Karaböcüoğlu, "Kola gibi şekerli ve gazlı içecekler ishali önlemenin aksine vücutta su kaybını arttır" dedi.

Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üremesi, terleme ile birlikte vücuttan ani tuz kaybı yaşanmasını çocuklarda yaz ishaline neden olan vakalar olarak açıkladı. Karaböcüoğlu, “Kola gibi şekerli ve gazlı içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır.”dedi.
 
Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, çocuklarda yaz ishalleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Karaböcüoğlu, özellikle yaz mevsiminde artış gösteren ishalin, çocukların en sık karşılaştığı sağlık sorunlarından biri olduğunu söyledi. İshalin günümüzde çocuk sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru olduğunu belirten Karaböcüoğlu, “3 aydan büyük bebekler için bir günde 3-5 defadan daha fazla, sulu ve miktarca daha bol dışkılama ishaldir. 3 aydan küçük bebekler için ise, günde 10-12’den fazla, miktarca bol, bezden taşacak gibi sulu kakaya ishal olarak tanımlanır. Bez kullanan bebeklerde, bez kakanın suyunu çekebilmektedir. Bu nedenle aileler kakanın ne kadar sulu olduğunu öngöremeyebilir. Böyle bir durumda çocuk her zamankinden daha sık, peş peşe kaka yapıyorsa, bezi her zamankine göre daha ağır ise bu ishal olarak kabul edilebilir. Kakada kan olması, sümük olması, çocuğun ateşli olması, kusmanın eşlik etmesi durumun aciliyetinin göstergesidir.” diye konuştu. 
 
İshalin çocuklarda ölüme varan ciddi sorunlara neden olmasının ani su ve tuz kabına bağlı olduğunu kaydeden Karaböcüoğlu, “Çocukların bünyesi, su kaybını yetişkinlere göre daha az tolere edebilir ve suya karşı yetişkinlere göre daha hassastırlar. Bu nedenle çocuklar su kaybından yetişkinlere oranla çok daha fazla etkilenmekte ve susuzluğun karşılanmadığı durumlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
 
Sıcak havalar ishali tetiklediğini aktaran Karaböcüoğlu, şöyle devam etti: “Sıcak havalarda gıdaların daha çabuk bozulması, mikropların daha kolay üreyebilmesi, terleme ile birlikte vücuttan ani tuz kaybı yaşanması yazın ishal vakalarında artışa neden olmaktadır. Bu nedenlere, hijyen koşullarının yetersizliği, atık suların içme veya temizlik sularına karışması da eklenince durum daha da ciddileşebilmektedir.”
 
Bazı annelerin ağızdan su verilmesinin sakıncalı olduğuna inanıp çocuklara su içirmediğini belirten Karaböcüoğlu, “Halbuki, içebildiği kadar; az az, sık sık su verilmesi su kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Kola gibi gazlı ve şekerli içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır. Bu düşünce tamamen yanlıştır. Şeker oranı yüksek içecekler bağırsaklardan su kaybını artırmaktadır. Vücudunun ihtiyacından fazla su vermek de çocuğun sağlığına zarar verebilir. Aşırı su verilmesi çocuğun midesinin bulanmasına ve kusmasına neden olabilir. Kusma ile mideden su ve tuz kaybı yaşanabilir.” şeklinde konuştu.
 
Anne sütünün ishalden koruyan önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Karaböcüoğlu, şunları kaydetti: “Hasta olduğu zaman anne sütü alan bebekler daha çabuk iyileşir. İshal kesici ilaçlar ile ishalin durdurulmaması gerekmektedir. Çünkü vücuttaki toksin ve zehir bağırsaklar vasıtasıyla dışarı atılır. Eğer ilaçlar ile ishal durdurulursa bakteri, toksin vücutta normalden daha fazla kalır ve kana karışıp vücuda zarar verebilir. İshalin diyeti yoktur. İshal olan çocuğun canı ne istiyorsa o verilmelidir. Zaten iştahsız olacağı için yağlı ve şekerli besinlerin verilmemesi gerekir. Genel olarak halk arasında bilinen patates püresi, yoğurt, peynir, pirinç lapası doğru besinlerdir ama bunların yanında vücudunun ihtiyacı olan enerjiyi alabilmesi için istediği besinler de verilmelidir.”
 
Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.