'Kökler' dizisinin Amerika'nın en önemli dizisi olma nedeni

'Kökler' dizisinin Amerika'nın en önemli dizisi olma nedeni

Kökler, 1977’de ABD’de en çok izlenen dizi olmuştu. Yeniden çekilen dizinin yenisi de eskisi kadar rağbet görebilecek mi?

Müslüman bir kölenin hayatını anlatan dizi tekrar çekiliyor.

ABC televizyonu yöneticileri 1977’de Alex Haley’in Kökler adlı romanından uyarlanan diziyi yayınlama kararı aldığında, edecekleri zararı karşılamak için gerekli tedbirleri de düşünmüştü. Afrikalı bir ailenin Amerika’da köleleştirilmesi ve sonunda özgürlüklerine kavuşması anlatılıyordu.

Dizinin şansını artırmak için şair Maya Angelou, futbol yıldızı OJ Simpson gibi isimler de dahil edilmişti. Köleleri taşıyan geminin beyaz kaptanı, yaptığı işin çelişkilerini vicdanında taşıyan bir karakter olarak, atalarının köle ticaretindeki rolü konusunda beyaz izleyici kendisini daha iyi hissetsin diye eklenmişti diziye.

Beklenenin tam tersi oldu. 23 Ocak 1977’de yayınlanan ilk bölümü izlemek için 29 milyon evde o kanal açılmıştı. Son bölümü ise 36 milyon hanede yaklaşık 100 milyon kişi izlemişti. Bu Amerikan televizyon tarihinde bir ilkti. Dizi daha sonra dünya çapında da büyük ilgi gördü.

Yeniden eski diziler

ABD’nin ırk tarihiyle ilgili konular hala büyük ilgi görüyor. Bu nedenle History Channel bu diziyi yeni kuşaklar için tekrar çekme kararı aldı. Kanal sayısının artması gibi nedenler ilk dizinin başarı seviyesini yakalamayı zorlaştırsa da yeni dizinin ilk bölümünü 5,3 milyon kişi izledi. Bu, bir mini dizinin ilk bölümü açısından son üç yıldır kaydedilen en yüksek rakamdı.

Amerikan film sektöründe sürekli devam filmleri çekildiği için televizyonlarda da eski dizilerin yeni yapımları gündeme geliyor. Televizyon eleştirmenleri de eski ve denenmiş fikirlere yeniden para saçmak yerine yeni şeyler üretmek gerektiğini söylüyor.

Fakat Kökler dizisi yeni yapım konusunda en iyi gerekçeleri sunuyor. Yeni kuşaklar modern yıldızların rol aldığı yeni yapımlara daha fazla ilgi duyacaktır. Ayrıca 2016 yılı, kurumsal ırkçılığın ve köleliğin karanlık geçmişinin çokça tartışıldığı bir dönem olmuştur. Bunun yanı sıra siyah karakterler televizyonda daha sık görülmeye başlamıştır.

Kökler’in içerdiği mesaj 1970’lerde olduğu gibi bugün de ABD’nin dışında da yankı bulmaktadır. Avustralya, Japonya, Kanada, Güney Kore ve İspanya da dahil olmak üzere 50’den fazla ülke yeni diziyi yayınlamak üzere satın aldı.

Kökler’in hikayesi

Dizi, Amerikalı yazar Alex Haley’in kendi ailesinin hikayesini konu alan Kökler: Bir Amerikalı Ailenin Efsanesi (Roots: The Saga of an American Family) adlı kitaptan uyarlanmıştı.

Bu kitap dört ay boyunca New York Times gazetesinin en çok satan kitaplar listesinde kalarak 6 milyondan fazla sattı; Pulitzer ve National Book Award ödüllerini kazandı.

Kökler’in kitap olarak yayınlandığı dönemlerde televizyon sektöründe de ekranlarda siyahlara daha fazla yer verilmesi sorunu tartışılmaktaydı.

1977'nin başlarında gösterilen Kökler'in beklenmedik başarısına karşın Amerika, televizyonda yeni ve çok kültürlü bir döneme tanıklık etmedi. Piyasa, toplumsal bilinç odaklı programcılığa yanaşmıyordu.

ABD’de ırk ilişkilerinin daha fazla tartışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Siyah Hayatlar Önemlidir hareketi, polisin Afrika kökenli Amerikalılara uyguladığı orantısız şiddete dikkat çekiyor. Bu nedenle Kökler’in yeniden yayınlanması anlamlı bulunuyor.

Yeni dizi eskisiyle tümüyle aynı değil. Yeni dizide hikayenin kahramanı Kunta Kinte’yi canlandıran Malachi Kirby, ilk dizide canlandıran LeVar Burton’dan daha olgun tavırlar sergilediği gibi, kökenlerinin dayandığı Batı Afrikalı kabileye ilişkin de daha fazla bilgi içeriliyor.

BBC Türkçe - Jennifer Keishin Armstrong​

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum