Kök hücre müracaatında rekor

Kök hücre müracaatında rekor

Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek

Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, 40 yılda toplanan kök hücre sayısının 7 ayda toplandığını ifade ederek, “10 yıl öncesine göre özel hastaneler ve hasta sayılarında olağanüstü bir artış var. Buna rağmen kan sayısındaki artış buna paralel değil, hedefimiz bu konuda hassasiyeti artırmaktır” dedi. 

Kızılay yetkilileri, kan ve kök hücre bağışı için adliye önünde çadır kurdu. Hukukçulara kök hücre konusunda bilgiler veren Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Kök Hücre Bağışçısı Kazanım Uzmanı Ramazan Çiçek, kök hücre kampanyasının, Sağlık Bakanlığı ile Kızılay arasında yapılan ve Türkkök adıyla yeni başlatıldığını belirterek, “7 aylık süre zarfında şuan itibariyle 40 bin civarında kök hücre örneği toplandı. Aslında bu az bir sayı değil. Çünkü aslında ilik bankası 40 yıl önce kurulmasına rağmen sadece 40 bin örnek toplanmıştı. Balıkesir, Çanakkale, Yalova ve Bursa bize bağlı. Buralarda konferanslar sunumlar yaparak farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Kök hücrenin akla gelebilecek birçok hastalıkta kullanıldığının altını çizen Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama ilk etapta lösemi ve kan kanseri hastaları için. Asıl kanı yapan meydana getiren hücreler kök hücreler. Bu hastalarda kök hücre mevcut oladığı için bunu yüzde 100 uyumlu kişiden bir miktar örnek alıp, hastaya nakletmek gerekiyor. Biz bunlara HLA testleri diyoruz. Örnek alıyoruz, bakanlığın laboratuvarına gönderiyoruz. Bu doku tahlilleri yapılıyor, mevcut hastalarla kıyaslamalar oluyor. Yüzde 100 uyuşma saptandığında gönüllü verici merkezlerine ulaşılıyor. Bize bilgi veriliyor, ‘Sizin bölgenizde gönüllü bir kişi hasta ile uyuştu’ deniliyor. Biz de o kişi ile irtibata geçerek. Tekrar örneklerini alıp bir daha çalışıyoruz. Çünkü bu aradaki süre 10 yıl. 10 yıl içinde uyuşursa biz de o donöre ulaşıyoruz. Örnek alıp bir daha çalışılıyor, üçüncü aşamada biz bakanlığa devrediyoruz. O gönüllü verici, hasta ve Sağlık Bakanlığı arasında uygun bir zamanda gönüllüden nakil merkezlerinde kök hücreler alınarak bu hastalara naklediliyor”.

Kök hücre işlemleri hakkında da bilgi veren Çiçek, “Bizim kök hücre alım işlemi 2 şekilde oluyor. Burada öncelikle hedefimiz, bu çalışmanın amacı hem kan sayısını artırmak, zaten torbaya kan bağışı yapan gönüllülerimiz eğer arzu eder o formu doldurmuşlarsa ekstradan bir şilem yapılmıyor. Verilen torbadan biz, zaten bir tüpü alıp kök hücre tahlillerini çalıştırabiliyoruz. Bizim hedefimiz Bursa’da, Güney Marmara’da bu farkındalığı oluşturmak. Çünkü 10 yıl önceye göre kıyasladığımız zaman, özel hastaneler ve hasta sayılarında olağanüstü bir artış var. Buna rağmen kan sayısındaki artış buna paralel değil. Çok daha düşük seviyede. Oranlara baktığımız zaman çok daha düşük oranlarda kalıyor. İlk hedefimiz kan bağışı artarsa, hem hastaların işi görülecek hem de gönüllerimizden ekstra bir işlem yapılmayacak. Alınan torba kandan bir tüp örnek alınarak kök hücre örneğini almış olacağız” dedi.

Kızılay Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Müdürü Nihat Çakır, kan bağışı ve kan alım kampanyası başlattıklarını belirterek, bu hususta duyarlılıkları artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Baro Başkan Yardımcısı Neslihan Aktosun ise, “Uygun donör bulunması noktasında gerçekten büyük zorluklar yaşanıyor. İnsanlar konunun ciddiyetini anlayamadıkları için kendilerini hukuku anlamda bağlayan bir yönü olup olmadığını da bilmedikleri için donör olmaktan çekiniyorlar. O yüzden hukukçuların öncülüğünde olması bu kaygıları biraz daha azaltacaktır. Adliye günde 6-7 bin kişinin giriş yaptığı bir yer. Bu kampanyanın burada başlatılması toplumun hassasiyetini artıracaktır” diye konuştu.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.