Kök hücre hastalıklara çare olacak

Kök hücre hastalıklara çare olacak

Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezi “iBG-izmir”de hücre ve kök hücre tedavisiyle diyabetten, körlüğe, kalp krizinden, parkinsona kadar pek çok hastalığa çare aranacak.

Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan ve 9 Eylül’de açılacak Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi "iBG-izmir" genetik hastalıklara çare olacak. 

KÜÇÜK YAŞTA ÖLÜM ARAŞTIRILIYOR

Dünyanın sayılı genetik uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Öztürk öncülüğünde kurulan merkezde, Türkiye’de ilk kez kornea lezyonlarına bağlı körlük tedavisinde limbal kök hücrelerin kullanımı ve 3 boyutlu hücre graftlarının kullanımı gibi yeni yöntemler denenecek. Merkezde, çocuk yaşta ölüme neden olan ve şu anki bilgilerle tedavi edilemeyen, üre metabolizma hastalığı Sitrulinemi tedavisinde de kök hücre tedavisi uygulanacak.  Önce farelerde denenecek bu yöntem başarılı olursa, en çok 10 yıl içerisinde insanda uygulanabilecek.

Körlük tedavisi yapılacak 

Erdal "Hücre veya kök hücre tedavi yaklaşımlarında diyabetten, körlüğe, kalp krizinden parkinson tedavisine kadar çok farklı hastalığın tedavisinde alternatif veya destekleyici olan bu klinik denemelerin çokca umut vadedici olduğu kesindir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu tedavilerin ancak 2-3 tanesi, klinik faz denemelerini tamamlamış olup FDA veya EMA onayı alabilmişlerdir" dedi. 

Akşam 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.