Kobani'ye yardım köprüsü kurduk

Kobani'ye yardım köprüsü kurduk

Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük, IŞİD kuşatması altında bulunan Kobani'ye Suruç'tan yardım köprüsü kurduklarını ve kente silah hariç her türlü yardımın ulaştırıldığını belirtti.

'Yoksa mümkün mü, bugüne kadar insanlar açlıktan kırılırdı' diyen Vali Küçük, "Türkiye'nin Kobani'ye yardım göndermediği iddiası, yabancı basının uydurması" dedi.
 
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, IŞİD kuşatması altında bulunan Kobani'ye ve saldırılardan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan 200 bine yakın sivile yönelik yürütülen yardım çalışmalarını Yeni Şafak'a değerlendirdi. Türkiye'nin kapılarını açtığını ve 192 bin insanı kabul ettiğini belirten Vali Küçük, 20 bin kişiyi barındıracak kışlık yeni bir çadır kentin inşasına başladıklarını ifade etti. Kobani'ye insani yardım köprüsü kurduklarını anlatan Vali İzzettin Küçük, Yeni Şafak'ın sorularını şöyle yanıtladı:
 
KOBANİ'DEN 192 BİN KİŞİ GELDİ
 
İlk dört günde 150 bin kişiyi sağ salim buraya yerleştirdik. Sonraki günlerde gelişler azalarak 192 bin sayısına ulaştı. Gelenlerin çoğu akraba, eş, dost ve hısımlarının yanına yerleşti. Yaklaşık 15 bin kişi bizim çadır kentlerde, bir kısmı da şu anda şehir içinde çeşitli yerlerde ikame ediyor. Çok yakında (birkaç gün içinde) 20 bin kişiyi barındıracak büyük bir kışlık çadır kente başlıyoruz. Çadır kentte her türlü imkan bulunacak; eğitimden sağlığa, hatta kültüre kadar her türlü imkanın, yeme içme, yaşam ve spor alanlarının oluştuğu bir çadır kentin çalışmasına başlıyoruz.
 
HER EVDE 50-60 KİŞİ YAŞIYOR
 
Türkiye büyük bir yükle karşı karşıya ve bu yükün yüzde 90'nını kendi karşılıyor. Bunun farkında olunması gerekiyor. Sadece devleti ile değil milleti ile de büyük bir omuz vermiştir bu yüke. Burada, Suruç'ta evleri gezerseniz her ailenin 50-60 kişi misafirleri var. Suruç halkı, Şanlıurfa, bu ülke bu büyük yükü göğüslemiştir.
 
DIŞARIDAN GELEN YARDIMLAR CÜZİ
 
İlk 15 gün sivil toplum örgütleri günlük 30 bin kişiye yemek verdiler. Onun dışında belediyelerden yardım geliyor. En büyük yardım AFAD ve Kızılay'dan geliyor. Dışarıdan gelen yardımlar ise çok cüzi. BM'den bir miktar yardım geldi. Kuzey Irak'tan, birkaç yabancı sivil toplum kuruluşundan geldi. Dışardan gelen yardımların çoğu yabancı sivil toplum örgütlerinden, devletlerden değil. Az çok, önemli değil, teşekkür ediyoruz.
 
IŞİD MERMİLERİNE ANINDA CEVAP
 
Angajman kurallarına göre, askeri sınırları korumakla görevli birliklerimiz, IŞİD'in attığı ve sınırı geçerek topraklarımıza düşen havan mermilerinin cevabını anında veriyor. Radarlar havan topu nereden geliyorsa tespit ediyor. Radar sistemi havan topunun çıktığı yeri gösteriyor. Kim attı, o mu attı bu mu attı tereddüdü yok. Angajman kurallarına göre TSK gerekli cevabı veriyor.
 
Havan altında yaralı alıyoruz
 
Kim olursa olsun hiçbir ayrım gözetmedik. Kobani'den gelen bütün yaralıları büyük bir tehlike altında olsak bile sınırdan hemen alıp sağlık sisteminin içine dahil ettik. Kapı bölgesinde sürekli havan atışı var. Önceki gün 31 havan atışı oldu. Düştüğü yerde 50-60 metre çapında yaşam bırakmıyor. Bütün olumsuzluklara rağmen devletimiz, oradaki sağlık görevlilerimiz, polisimiz, jandarmamız büyük fedakarlık yaparak, yaralıları kapıda bırakmıyor.
 
Toplam 802 yaralı var. Bu, korkunç bir sayı. Çoğu mermi yarası almış. Suruç Devlet Hastanesi tamamen yaralılara tahsis edildi. Daha ağır olanları tam donanımlı ambulanslarla çevre illere gönderiyoruz. Kobani'den de yaralıları kamyonla almıyoruz, büyük tehlikelere rağmen tam donanımlı ambulanslarla alıyoruz. Hiç almamazlık etmedik. Bu yapılanları görmezden gelmesi için gerçekten bir insanın kendisini inkar etmesi gerekir. Elimizde rakam var, yatak ve yaralı sayısı var.
 
Her gün gıda yardımı gidiyor
 
Kobani'ye her gün bir iki TIR gıda yardımı gidiyor. İhtiyaçları ne varsa buraya bildiriliyor ona göre gıda, insani yardım malzemeleri, silah hariç her şey gidiyor. Yoksa mümkün mü, bugüne kadar insanlar açlıktan kırılırdı. Türkiye'nin yardım göndermediği iddiası kesinlikle doğru değil, yabancı basın kuruluşlarının uydurmasıdır. Hiçbiri olaya müspet yönde el atmamıştır, hiçbir yardımları olmamıştır, ama yanlış bilgilendirme hususunda çok gayretliler. Başka yerden gıda maddesinin gitmesi zaten mümkün değil. Kobani'deki insanlar da yardımların ulaştığını söylüyor. Kapı olmasaydı işlerin yürümeyeceğini kendileri de ifade ediyor.
 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.