KOAH hastalığının en büyük sebebi sigara

KOAH hastalığının en büyük sebebi sigara

Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre dünyada 600 milyon Türkiye’de ise 3 milyon KOAH hastası olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın en büyük sebebinin ise sigara olduğunu söylüyor.

Yeşilay Haftası nedeniyle açıklama yapan Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, Mart ayının ilk haftasının “Yeşilay Haftası” olarak kutlandığını bu haftanın bilinçlenme için iyi değerlendirilmesi gerekliğini söyledi. KOAH hastalığının giderek yaygınlaştığını kaydeden Dr. Özkaya, "Yeşilay Haftası süresince çevremizdekilere sigaranın, içkinin, uyuşturucunun ve öteki bağımlılık yapan maddelerin bireylere, aileye ve topluma verdiği zararlar anlatmalı, insanları bu alışkanlıklardan vazgeçirmeye çalışmalıyız." şeklinde konuştu.

KOAH hastalığına sigara içenlerin daha çok yakalandığını ve en çok ölüme neden olan hastalıklar listesinde ilk beşte yer aldığını hatırlatan Dr. Şevket Özkaya "KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın en büyük sebebi sigaradır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ya da kısa ismiyle KOAH, ilerleyici nefes darlığına yol açan kronik bir solunum yolları hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre dünyada 600 milyon KOAH'lı vardır. Ülkemizde ise 3 milyon kadar KOAH' lı olduğu tahmin edilmektedir." diye konuştu.

Özkaya, "KOAH, en az akciğer kanseri ve kalp krizleri kadar öldürücü olan bir hastalıktır. KOAH, en çok ölüme neden olan hastalıklar listesinde 4. sırada yer almaktadır. KOAH' ın 20 yıl içinde en çok ölüme yol açan üç hastalıktan biri olacağı ve bu hastalıktan yılda 8 milyondan fazla kişinin öleceği tahmin edilmektedir." dedi.

KOAH hastalığının en büyük sebebinin sigara olduğuna dikkat çeken Dr. Şevket Özkaya, şöyle devam etti: "KOAH oluşumunda, sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı çok önemlidir. Puro, pipo, nargile içilmesi de KOAH için risk yaratır. KOAH oluşumunda sigara cinsinin bir önemi yoktur. Filtreli, filtresiz, light veya mentollü bütün sigaralar zararlıdır. KOAH sigaranın yol açtığı hastalıklardan sadece biridir ve birçok hastalığın da ana nedenidir."

Özkaya, özellikle de gençlerin sigara, içki, uyuşturucu ve öteki bağımlılık yapan zararlı maddelere ulaşmasını önlemeye çalışmak gerektiğini kaydetti. "Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanan kişinin kendisine, ailesine ve çevresine zarar verdiğini gençlere anlatmakla tüm toplum sorumludur." ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.