Klima, dikkatli kullanılmazsa bazı hastalıklara sebep oluyor'

Klima, dikkatli kullanılmazsa bazı hastalıklara sebep oluyor'

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Mustafa Uzun, klimaların doğru kullanılmazsa insan sağlığına olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Yaz günlerinde ferahlatıcı etki veren klimalara rağbetin gün geçtikçe arttığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, "Serinletme gibi rahatlığı ve yararı dokunsa da klimanın zararları azımsanmayacak kadar fazladır. Bilinçsiz kullanımlar, kas ağrısına, grip, tutulmalara neden olabilmektedir. Ev ya da iş ortamına 'legionella' mikrobu salgılayarak, akciğerlerde enfeksiyona neden olabilmektedir. Zatürree gibi birçok ciddi hastalığa zemin oluşturabilmektedir." dedi.
 
Klimaların özellikle solunum yollarını olumsuz etkilediğini açıklayan Uzun, şu uyarılarda bulundu: "Doğada bulunan mikropları bünyesine çekerek ortama yayan cihaz, alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini azalmasına neden olarak, kişinin ciddi rahatsızlıkları kapma riskini artırmaktadır. Ortamı buharlaştıran ve nemlendiren soğutma aleti, bakterileri etrafa yayıyor. Bu bakteriler kalabalık ortamda daha fazla yoğunlaşıp; sinüzit, bronşit, renit gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kulak, diş iltihaplanmaları, ateşlenme, öksürük, baş ağrısı, boyun, kas tutulmaları, ciltte kuruluk, dudak çatlaması gibi olumsuz durumlara zemin oluşturmaktadır. Artrit, Nörit gibi nadir görülen vakalara da neden olmaktadır. Klima çarpması gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına, nezle gibi sorunlara yol açabilmektedir. Vücudun ısı dengesini alt üst eden ve kilo alma riskini artıran cihaz, bağımlı da yapabilmektedir. Sürekli klima kullanan kişiler, ortam serin olsa da klima kullanma gereksimi duyarlar. Soğutma cihazı, değişik ve tehlikeli virüsleri barındırma ve etrafa yayma özelliğine de sahiptir. Bu da ölümcül hastalıklarla karşılaşma riskini artırmaktadır."
 
Klimayı doğru kullanarak bir nebze olsun olumsuz durumlardan korunmanın mümkün olduğunu kaydeden Uzun, uyarılarına şu şekilde devam etti: "En etkili korunma yöntemi, filtrenin orijinal ve kaliteli olmasına dikkat edilmesidir. Kalitesiz ve orijinal olmayan filtreler, mikrobu daha fazla çektikleri için etrafa mantar, küf, virüs, bakteri gibi faktörleri yayabilmektedirler. Bu da hastalıkların vücuda daha kolay yerleşmesini sağlamaktadır. Özellikle araba klimaları kişiyi daha fazla olumsuz etkilemektedir. Klima filtresinin bakımı, temizliği düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Klima ayarının hep aynı derecede kalması sakıncalıdır. Arada ayarları düşürmeniz de fayda vardır. Klima derecesinin en yükseği 25 santigrat olmalıdır. Ve bu derecenin altında ayarları kullanmayı tercih ediniz. Gece bu cihazı kullanmamaya dikkat ediniz. Klima ortamında sigara içmeyiniz ve ortamı sık sık havalandırınız. Klimanın hemen önünde bulunmayınız."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.