KKTC, Türk suyuna temmuzda kavuşacak

KKTC, Türk suyuna temmuzda kavuşacak

KKTC'ye su götürecek dev projede yeni adım atıldı. Yüklenici firmanın eylül olarak verdiği bitiş tarihinin 20 Temmuz'a çekilmesi hedefleniyor.

Türkiye'den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) denizden borularla su taşınmasını sağlayacak projede yeni bir aşamaya gelindi. Projenin üçüncü adımı olan ve deniz altından geçecek boruların imal edileceği tesisin temeli atıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Törende konuşan Eroğlu, “Bizim daha önceki projemiz Türkiye ile KKTC arasındaki anlaşma mucibince yapacağımız işler, Alaköprü Barajı'ndan Geçitköprü Barajı'na su getirmekti. Ama sonra Sayın Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız Sayın Profesör Beşir Atalay'ın talimatıyla çok daha komplike bir proje devreye girdi” dedi. Projenin başta kolayca yapılacağını zannettiklerini, deniz altından boruları döşeyerek yapılabileceğini düşündüklerini anlatan Eroğlu, “Ama 1450 metrelik bir vadi var. Dolayısıyla böyle bir imkân yoktu. Öyle olunca orijinal bir fikir ortaya çıktı. Boruyu deniz içinde 250 metre altta ve askıda taşımaya karar verdik. Burada yaklaşık 12, 13 milyon metreküp civarında su depolama hazır. Geçitköy Barajı'ndan ise pompa istasyonuyla şu gördüğünüz modern çok ileri içme suyu tesisine iletilecek” diye konuştu.Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Eroğlu için “Kendisi Türkiye ve dünyanın en iyi yetişmiş sucularından biridir” dedi. Törenin, Anamur'dan Geçitköy'deki baraja su getirilmesini içerdiğini, barajların 7 Mart'ta tamamlanacağını söyleyen Atalay, “20 Temmuz boruların bitmesi ve suların akması için hedefimiz” diye konuştu.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, “Yıllardır hayal ettiğimiz şeyin bugün gerçekleşmekte olduğunu görüyoruz. Siyasi hayatım boyunca KKTC'ye Türkiye'den nasıl su geleceğini hayal ettim. Memnuniyetle görüyoruz ki Sayın Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığından sonra bu projenin hayata geçmesi için start verilmiştir ve ilk temelin atıldığı Alaköprü Barajı'nın yapıldığı gün de sayın Başbakan ve değerli bakan arkadaşlarımla projenin temelinin atılışını onurla izledim” dedi.

KKTC'ye 320 bin keçiboynuzu fidanı hediye

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Enerji Bakanı Taner Yıldız, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu'nun katıldığı törende konuşan Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu, Kuzey Kıbrıs'taki bütün su kaynaklarının kullanılması için master plan üzerinde çalıştıklarını söyledi. KKTC halkının gelir seviyesini artırmak için de girişimleri olduğunu söyleyen Eroğlu, “KKTC'de badem, keçi boynuzu, kekik gibi bitkilerin yetiştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde 320 bin keçi boynuzu fidanını adaya göndereceğiz. Ayrıca Kıbrıs'a özgü organik bal markasının temeli olacak bal ormanı oluşturulması yönünde Orman Genel Müdürlüğü ile çalışma yapıyoruz” diye konuştu.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.