KKTC için 26 Ocak'ta su tutulmaya başlanacak

KKTC için 26 Ocak'ta su tutulmaya başlanacak

KKTC'ye su sağlayacak proje kapsamında Türkiye tarafında yapımı tamamlanan Alaköprü Barajı'nda, 26 Ocak'ta su tutulmasına başlanacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC)  su sağlayacak proje kapsamında Türkiye tarafında yapımı tamamlananAlaköprü Barajı'nda, 26 Ocak Pazartesi günü su tutulmasına başlanacak.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yazılı açıklamasında, Anamur Dragon Çayı'nda yaptırılan Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafındaki Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacağını ve ''Yavru vatan''ın istifadesine sunulacağını belirtti.

" KKTC Su Temin Projesi" ile KKTC'nin uzun vadelisu ihtiyacının karşılanacağını ifade eden Eroğlu, 26 Ocak'ta su tutulmasına başlanacak Alaköprü Barajı'nın, projenin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Eroğlu, söz konusu barajın temelinin 7 Mart 2011'de atıldığını anımsatarak, Alaköprü ile KKTC'ye içme suyu sağlamanın yanında Anamur'da 84 bin dekar arazinin de modern teknolojiyle sulanacağını bildirdi.

Baraj sayesinde Anamurlu çiftçilerin de kazanacağına işaret eden Eroğlu, Alaköprü Barajı ile projede önemli bir eşiğin aşılacağının altını çizdi.

Deniz geçişinin 25 kilometresi tamamlandı

Eroğlu, KKTC tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı ile Türkiye ve Kıbrıs tarafı kara yapılarını da tamamladıklarına dikkati çekerek, 80 kilometrelik deniz geçişinin ise 25 kilometresinin bitirildiğini aktardı.

Projede uygulanacak deniz geçişinin, dünyada bir ilk olduğunu belirten Eroğlu, boru hattının deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte askıda geçeceğini ve çalışmaların hızla sürdürüldüğünü kaydetti .

"KKTC Su Temin Projesi"ni, "sıra dışı" ve "asrın projesi" olarak nitelendiren Eroğlu, "İçme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyeti 1,255 milyar lira olan projeyle, Allah'ın izniyle 20 Temmuz'da adaya suyu ileteceğiz" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.