Kızıldağ: Batı medyası darbe girişiminde objektif davranmadı

Kızıldağ: Batı medyası darbe girişiminde objektif davranmadı

AA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kızıldağ, "Ne yazık ki dünya medyası, bu kanlı darbe girişiminin (FETÖ) objektif olarak duyurulmasında üzerine düşen sorumluğu hakkaniyetle yerine getiremedi." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Şaban Kızıldağ, Bakü'de düzenlenen Dünya Haber Ajansları (NAWC) 5. Kongresi'nde yaptığı konuşmada, eşitsizlik, savaş, fakirlik, hastalık, şiddet ve ayrımcılık olaylarına rağmen dünyanın değiştiğini ve insanlığın ileriye gittiğini söyledi. 

Kendilerine düşen görevin her şeye rağmen, özgürlük ve barış içinde yaşamaktan başka beklentisi olmayan milyarlarca insanın, doğru ve sağlıklı haber almasını sağlamak olduğunu vurgulayan Kızıldağ, insan onuru ve insan haklarının çiğnenmesi karşısında hiçbir şeyden yılmayan özgür bir medya ihtiyacının tarihte hiç olmadığı kadar önem kazandığına işaret etti.

"AA olarak deklanşöre bastığımız her fotoğraf karesinde, yazdığımız her satırda, kendi demokrasimiz kadar, küresel barışın ve hiçbir ırk ayrımı yapmadan insan onurunun yüceltilmesi amacını taşıyoruz." diyen Kızıldağ, 2015'te Tahran ve Üsküp'te AA ofislerinin açıldığını, yayın dilinin 11 dile çıkartılarak haber ağının 86 ülkeye yayıldığını bildirdi.

Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı G20 Zirvesi'nde, etkinliğin bütün boyutlarıyla haberleştirilmesinin yani sıra, "pool photo" hizmetinin AA tarafından yapıldığını ve 3 bin 80 kare fotoğrafın tüm dünyayla paylaşıldığını ifade eden Kızıldağ, 2015 ve 2016'da düzenledikleri "İstanbul Photo Awards" yarışmasında ödül kazanan fotoğrafların daha sonra Pulitzer ödülü aldığını hatırlattı.

Habercilik eğitiminden bahseden ve yeni haberci yetiştirmenin AA'nın vazgeçilmez misyonu olduğunu anlatan Kızıldağ, abonelere günde bin 190'ın üzerinde haber, ortalama bin 900 fotoğraf ve 310 video servis edildiğini belirtti.

"Dünya gerçekten de 5'ten büyük"

Dünyanın en hareketli bölgelerindeki sıcak gelişmelerin anında abonelere aktarıldığını kaydeden Kızıldağ, şöyle konuştu:

"Özellikle haberciliğin çok zor olduğu coğrafyalardan geçtiğimiz haber ve güçlü görsellerimizle fark yaratıyoruz. 35 ülkede ofisimiz, 86 ülkede temsilciliğimiz, 74 milletten çalışanımız ve 45 ülkede abonemiz var. Daha yapılacak çok işimiz var. Dünyadan Türkiye'ye verilecek çok haber var. Türkiye'den dünyaya verilecek çok haber var. Dünya gerçekten de 5'ten büyük ve biz bu büyük arenada, güvenilir haber kaynağı olmanın yanı sıra bayrak taşıyan bir kurum olarak da kamu diplomasisinin bütün gereklerini incelikle yerine getireceğiz."

"Batı medyası darbe girişiminde objektif davranmadı"

FETÖ'nün 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişiminden bahseden Kızıldağ, demokratik kazanımların bir gecede yok edilmeye kalkışıldığına dikkati çekti.

Darbe girişimi günü ve sonrasında Batı medyasında Türkiye aleyhine yapılan yayımlardan örnekleriyle bahseden Kızıldağ, demokratik yollardan seçilmiş bir liderin, kendisini yakalamak veya öldürmek hedefini güden bir askeri darbe girişiminden sağ çıkabilme sürecini yaşamakta iken "otoriterlikle" suçlandığını anımsattı.

Kızıldağ, "Ne yazık ki, dünya medyası, bu kanlı darbe girişiminin objektif olarak duyurulmasında üzerine düşen sorumluğu hakkaniyetle yerine getiremedi. Batı medyası sadece 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında değil Mısır'da seçilmiş lider Mursi'nin haksız yere yine bir darbe ile tutuklanıp hala hapiste tutulmasında da daha birçok yerde de demokrasiden ve özgürlüklerden yana yeterince açık ve net bir tavır takınmadı." dedi.

Bunun küresel bir bakış açısı olduğunu ve medya eliyle yaygınlaştığını söyleyen Kızıldağ, "Bu bakış açısı, objektif değil. Dünyanın büyük çoğunluğunda demokrasi ve özgürlüklere olan inancı zedeleyen, ötekileştirmeyi, reaksiyonu, kültürler arası düşmanlığı körükleyen, farklı kültürlerin entegrasyonunu baltalayan bir bakış açısı." ifadelerini kullandı.

"Özgürlükçü Batı medyasına yakışmadı"

Batı medyasının Mısır'da, Filistin'de, Gazze'de, Suriye'de medya tarafsızlığının ötesinde demokrasiden yana da tavır almadığını söyleyen Kızıldağ, Charlie Hebdo olayında kol kola giren dünya liderleri ve dünya medyasının, Ankara ve İstanbul'daki terör saldırılarında ve 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye ile benzer dayanışma göstermediğine dikkati çekti.

Bu görmezden gelme tavrının özgür medyaya ve özgürlükçü Batı medyasına yakışmadığını vurgulayan Kızıldağ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugün modern insanın dünyadan haberdar olma imkanı, hızı, kaynaklarının çeşitliliği, medyayı objektif kriterler ve gerçeklere uymaya, en ufak manipülasyondan bile uzak olmaya zorlamaktadır. Yarının dünyasında, insanlar, haber merkezlerinin üretip yayınladıkları haberleri takip eden değil, kendi haberini kendi üreten ve bu haberleri yine kendileri paylaşan insanlar olacaklar. AA'nın da aralarında bulunduğu küresel medya merkezlerinin rakipleri diğer haber merkezleri değil, doğrudan doğruya kendi hedef kitlelerini kendileri oluşturan bu bireysel yayıncı bireyler olacaklar."

AZERTAC Genel Müdürü Aslanov

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı (AZERTAC) Genel Müdürü Aslan Aslanov ise konuşmasında kongrenin gündemiyle ilgili bilgi verdi.

Yüksek teknolojilerin günlük hayatta daha fazla yer almasından bahseden Aslanov, bu teknolojilerin hayatın ayrılmaz parçasına dönüştüğünü belirtti. Bu nedenle gazeteciliğin de son dönemde hızla değişime uğradığını ifade eden Aslanov, yeniliğe karşı koymanın doğru olmadığını, ona uyum sağlamak gerektiğini vurguladı.

Medyanın gelecekte de insanlığa etkisini sürdüreceğini söyleyen Aslanov, "Sıcak haberler yine herkesin ihtiyaç duyduğu en popüler gıda olarak kalacak. Bu nedenle biz medya mensupları en doğru ve tarafsız haber üretmek ve onu tüketicilerimize anında ulaştırma işine sadık kalmalıyız." dedi.

Kongrede haber ajansları arasındaki iş birliği konularını, sosyal medyanın kullanımını konuşacaklarını bildiren Aslanov, "Multimedya ve teknolojik inovasyonlar da özel dikkat gerektiren konular arasında. Sıcak noktalarda görev yapan gazetecilerin güvenliği, çatışma bölgelerinde haber üretimi konuları da gündemimizde." ifadelerini kullandı.

AZERTAC'ın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Haber Ajansları 5. Kongresi'ne 80 ülkeden 200 ajans temsilcisi katıldı. Kongrede AA'yı Kızıldağ'ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Saraçgil ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya temsil etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.