Kızıl tabakanın nedeni belli oldu

Kızıl tabakanın nedeni belli oldu

Dünyada ve özellikle ülkemizde birçok örneğine rastlayabileceğimiz, literatürde 'red-tide' olarak bilinen olayın nedeni belli oldu.

Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd.Doç Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz kıyılarında oluşan kızıl tabakaya ilişkin, "Dünyada ve özellikle ülkemizde birçok örneğine rastlayabileceğimiz, literatürde 'red-tide' olarak bilinen olayla karşı karşıyayız. Bu olay genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava ve su sıcaklıkları, kış mevsiminde de böyle bir durumla karşılaşmamıza sebep olmuştur" dedi.

Yağlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızıl tabakanın 15-20 gün daha görülebileceğini söyledi.

Aldıkları numunelerde ön inceleme yaptıklarını anlatan Yağlıoğlu, "Dünyada ve özellikle ülkemizde birçok örneğine rastlayabileceğimiz literatürde 'red-tide' olarak bilinen olayla karşı karşıyayız. Bu olay genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava ve su sıcaklıkları, kış mevsiminde de böyle bir durumla karşılaşmamıza sebep olmuştur. Laboratuvarlarda yaptığımız incelemede, suda bulunan türleri fotoğrafladık. Uzmanlaşmış hocalara ulaştırdık" diye konuştu.
"Bölgeye olumsuz etkileri olabilir ve balık ölümleri yaşanabilir"

Yağlıoğlu, kızıl tabakanın mutlaka olumsuz etkileri olacağına dikkati çekti.

Yağlıoğlu, şunları söyledi:

"Bu olumsuz etkilere hangi plankton olayının sebep olduğu ve türün bulunduğu bölgedeki yoğunluğa göre farklılıklar görülebilir. Bu bölgelerde yine plankton yoğunluğuna göre balık ölümleri gerçekleşebilir. Planktonlar hem ürettikleri toksik maddeler hem de balıkların solungaçlarına yapışması nedeniyle oksijen alamamalarına neden olabilir. Oksijenin olmaması diğer canlıların da olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu planktonları tüketmekte olan kabuklu deniz canlılarının insanlar tarafından tüketilmesi sebebiyle olumsuz etkiler görüldüğü de bundan önce yaşanan olaylarda rapor edilmiştir."

Yaşanan olayın mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava ve su sıcaklıklarından kaynaklandığını, denizin erken ısınmasıyla alakalı olduğunu aktaran Yağlıoğlu, "Bölgemizde son zamanlarda deniz analarında meydana gelen artış sebebiyle uzun süredir 'red-tide' olayıyla karşılaşılmıyordu. Eskiden tropik deniz sahillerinden gelen deniz anası sayımız bu kadar fazla değildi. Karadeniz'e taşınma yoluyla gelen deniz analarımız var. Bunlar geldikten sonra bu plankton türlerini tükettikleri için Karadeniz'de bu tür olaylarla çok karşılaşmıyorduk. Şu anda deniz analarının üreme mevsimi değil. Kısacası bu mevsimde artan sıcaklıklar red-tide olayıyla karşılaşmamıza sebep olacaktır" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.