Kitap okuyanlar daha başarılı

Kitap okuyanlar daha başarılı

Küçük yaşlardan itibaren çok kitap okuyan kişilerin daha donanımlı ve başarılı olacağı öğretilegelir. Hevesli her okuyucu başarılı olmayabilir ama başarılı insanlar genellikle hevesli okuyuculardır.

1. Yüksek odaklanma kaabiliyetleri vardır

Başarılı insanlar uzun süre önlerindeki işe odaklanabilirler. Okuyucular mola verir, tabii olarak, fakat en hevesli okuyucular okuduğu kitaptan uzun süre ayrı kalamazlar. Aynı başarılı insanların görevlerini, sorumluluklarını, işlerini bitirmeden rahat edemeyeceği gibi...

2. Hedef belirlerler

Okuyucular ne zaman ellerine iyi bir kitap geçse, kendilerine hedefler belirlerler. Bir başka aktiviteye geçmeden önce belirli bir sayıda sayfaya ulaşana ya da bir konsept zihinlerinde açıklığa kavuşana kadar okumaya devam ederler. Başarılı insanlar da hayatlarının her safhasında kendilerine hedefler belirler ve bunlara ulaşana kadar çalışmaya devam ederler.

3. Zamanı akıllıca kullanırlar

Başka bir işle meşgul olmaları için sadece 20 dakikaları kalmış olabilir ama iyi okuyucular ‘sadece 20 dakika’ diye düşünmez ve bu müddeti okuyarak geçirebilirler. Başarılı insanlar için de zaman kıymetlidir, yeni bir şey öğrenmek için her türlü imkânı değerlendirirler. Harcanan her boş 5 dakika, senede kitap okumadan harcanan 24 saate bedeldir.

4. Bakış açısına sahiptirler

Başarılı insanlar bir durumu her açıdan görebilir, çünkü  farklı içeriklerdeki pek çok edebî eseri okumuşlardır. Hevesli bir okuyucunun empati yeteneği gelişir, kendini başka insanların yerine daha kolay koyabilir. Hevesli bir okuyucu, yaşadıklarından ders çıkarır ve gelecek hayatında bu birikimi doğru kullanmayı bilir.

5. Mütefekkirdirler

Okumayı seven insanlar okuduklarını yansıtmayı da bilirler. Vaziyete göre bakış açıları geliştikçe, çitin diğer tarafını görebilirler ve yansıtıcı tarafları onlara üretken olma şansı tanır. Verimli okumak sayfalardaki kelimelere bakmak değil, altlarındaki mânâları da anlamayı gerektirir. Bir kitapta sunulan fikirlerin hayatlarını nasıl değiştirebileceğinin farkındadırlar.

6. Yazma ve konuşma becerileri gelişmiştir

İnsanlık tarihinin en büyük hatiplerinin hepsinin okuma konusunda hevesli olması hiç de şaşırtıcı değildir. Başarılı insanlar rol modellerinden ilham alır ve ilerlemek için bu ilhamı kullanır. İmam Gazali, Abraham Lincoln, Nelson Mandela, Mehmet Niyazi Özdemir gibi… Hepsi kendilerinden önceki büyük beyinleri araştırıp, okumuş insanlardır.

7. Hafızaları güçlüdür

Okuyucular beyinin ne kadar güçlü olduğunu bilir. Beyin, neredeyse sınırsız bilgi kapasitesine sahiptir. Ne kadar çok okur ve öğrenirseniz, bu bilgileri muhafaza etmek de o kadar kolay olur. Başarılı insanlar öğrenmeye devam eder ve hafızasını geliştirirler.

8. Zinde kalmayı bilirler

Hevesli okuyucular beynin de çalıştırılması gereken bir adale gibi olduğunun farkındadırlar. Fit olmak için hergün egzersiz yapılması lazım geldiği gibi, her gün okumak da zihni zinde tutar. Başarılı insanlar zihinlerine günlük egzersizler yaptırmayı ihmal etmezler; kitap okurlar, bulmaca çözerler, satranç oynarlar. Zorlukların üstesinden gelmek onlar için daha kolaydır çünkü zihin kapasitelerini geliştirmeyi ihmal etmezler.

9. Tahsilli ve bilgilidirler

Başarılı insanlar yükselir çünkü zamanlarını öğrenmeye adarlar. Ellerine bir kitap aldıklarında tek gayeleri onu bitirmek değil, sayesinde yeni bir şeyler öğrenmektir. Kurgu romanlar okudukları zamanlar bile, işlerine yarayacak bilgileri süzgeçten geçirmeyi bilirler.

10. Rahatlamak için okurlar

Başarılı insanların da dinlenmeye ve rahatlamaya ihtiyaçları vardır. Ama bu zihinlerini tamamen kapamaları anlamına gelmez. Bir  dergi ya da çizgi roman okuyabilirler ama ne okurlarsa okusunlar bunun, kendileri için, televizyon izlemekten daha verimli olacağını bilirler.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.