Kişisel gelişim kitaplarını okuyanlar bilinçli olmalı

Kişisel gelişim kitaplarını okuyanlar bilinçli olmalı

Son zamanlarda ülkemize çeviri kültürüyle giren kişisel gelişim kitaplarının yararlarından çok zararları konuşulmaya başladı.

Kısa zamanda dikkat çeken kişisel gelişim sektörü beraberinde bazı sorunları getirdi. Çoğunlukla Batı kültürüyle yazılmış yabancı kişisel gelişim çevirileri Türkiye'de ters etki oluşturdu.

Kişisel gelişimin doğru yorumlanması gerektiğini savunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Şirin,"Açıkça söylemek gerekir ki kişisel gelişim hareketi ne yazık ki başlangıçta bizim kültürümüzden ve medeniyetimizden çok beslenemedi.

Özellikle 90'lı yılların sonunda 2000'li yılların başında Türkiye'de bir furyayla başladı, ve bugün halen bunun etkisi devam ediyor" dedi. Kişisel gelişim alanının çıkış noktasına değinen Yrd. Doç. Dr. Turgay Şirin,"Kişisel gelişim her şeyden önce popüler bir kültür. İnsanların kendilerini geliştirmelerine ve daha başarılı olmalarına yönelik çabaların bir bütünü. Popüler bir kültür olduğu için tabii ki içinde oluştuğu toplumun taleplerine göre şekilleniyor.

Bu açıdan baktığımızda da Batı toplumuna göre şekillenmiş bir kişisel gelişim anlayışının çevrilerek Türk toplumuna kabul ettirmeye çalışıldığını görüyoruz. Doğal olarak kabul edenler ve etmeyenler oldu. Bir uyuşmazlık sorununa sebep oldu. Ben bunu birinin üzerine göre dikilmiş bir kıyafeti bir başkasına giydirmeye benzetiyorum. O yüzden kişisel gelişimi sevenler de eleştirenler de aslında aynı noktadan hareket ediyorlar. Yani kimine bu kıyafet uyuyor kimine uymuyor" açıklamalarında bulundu.

"MOTİVASYON GEREKSİZ VE FAZLA OLDUĞUNDA NEGATİF ETKİ EDER"

Kültür çatışması yaşanmaması için sorumluluğun kişisel gelişim uzmanlarında olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Şirin,"Bu sorumluluk her şeyden önce bu işle uğraşanların üzerinde. Kişisel gelişimin bu yönü ne yazık ki göz ardı edilerek başlandı. Son zamanlarda kendi yazarlarımızın yazdığı yerli çok güzel kitaplar var. Bu kitaplar bence diğerlerine göre kısmen daha etkili. Çünkü kendi toplum yapımıza daha fazla hitap ediyor" diye konuştu. Okuyucuların da bilinçli olmaları gerektiğini dile getiren Şirin, "Kişisel gelişim kitaplarının çoğu Batı dünyasına hitap eder şekilde yazıldığı için daha çok motivasyonu önemser nitelikte. Tabii motivasyon da gereksiz ve fazla yapıldığı zaman bu sefer kişiyi negatif etkileyebiliyor. Yani kişi başarılı olmak amacıyla okurken tam tersi aşırı bir motivasyona yada demotivasyona maruz kalabiliyor. Bu yüzden kişisel gelişim okuyucularına ben hep şunu tavsiye ediyorum, kişisel gelişim kitaplarını okurken mutlaka bilinçli seçsinler, uzmanlardan kitap tavsiyeleri alsınlar ve kendi beklenti ve hedeflerine uygun okuma listeleri oluştursunlar" dedi.

"YERLİ KİTAPLAR KİŞİSEL GELİŞİMİN FAYDASINI ARTIRACAK"

Batı'da kişisel gelişimin ticari bir sektör oluşturduğunu söyleyen Şirin, "Kişisel gelişim Batı toplumunda bir sektör haline geldi. Pazarlama stratejisi olarak da; 'her şeye çare', 'aradığınız her şey bu kitaplarda var' algısı oluşturuldu. Aslında buna tamamen kapitalist bir anlayışla bakılabilir" ifadelerini kullandı. İlk dönemlerdeki çeviri kitaplarının eğitimli kesim tarafından bile eleştirildiğini hatırlatan Şirin, açıklamalarına şöyle devam etti: "Eğitimli kesim dahi ilk dönemlerdeki çeviri kişisel gelişim kitaplarının çok ütopik, uygulanamaz şeyler olduklarını söylediler. İş hayatıyla ilgili kitaplarda verilen tavsiyelerin, iş adamlarının gerçek hayatta uygulanamayacağını düşünmesine sebep oldu. Halbuki belki üretildiği toplumda iş dünyasının gereklerine uygun olabilirdi ama Türkiye'de uymamıştı. Bu kişisel gelişimin tamamen hatalı ve yanlış olduğu anlamına gelmez, seçerek ve bilinçli hareket edersek her şeyden istifade ederiz. Yerli kitapların çıkması bu işin faydasını daha çok artıracaktır. 

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.