Kışın yem ihtiyacını karpuz karşılayacak​

Kışın yem ihtiyacını karpuz karşılayacak​

Hayvan yetiştiriciliğinde kışın sulu yem ihtiyacını karşılamak üzere Kırşehir'de deneme üretimi yapılan "yem karpuzu"nda başarılı sonuçlar alındı.

Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz, yaptıkları ön çalışmalarda Kırşehir ekolojik koşullarında yem karpuzunun kaba yem kaynağı olarak çok rahatlıkla kullanılabileceğini gördüklerini belirterek, verimli, sulu, kışın silo yeminin problem olduğu zamanlarda kullanılabilecek yem karpuzunu yetiştirdiklerini söyledi.

Hayvan yetiştiriciliğinde kışın sulu yem ihtiyacını karşılamak üzere Kırşehir'de deneme üretimi yapılan "yem karpuzu"nda başarılı sonuçlar alındı.

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Yavuz, yem ihtiyacının hayvan yetiştiricileri için her zaman sorun olduğunu söyledi.

Bu sorunu çözmek için Kırşehir Ticaret Borsası'nın tahsis ettiği arazide deneme üretimi yapılan yem karpuzunun, bölgenin iklim ve toprak yapısına uyum sağladığını gördüklerini belirtti.
Ekimini yaptıkları yem karpuzunun geniş bozkır arazilerinde alternatif yem kaynağı olarak yetiştirebileceğinin belirlendiğini ifade eden Yavuz, Kırşehir Ticaret Borsası ile yapacakları ortak çalışma sonunda bunun yaygınlaştırılmasının planlandığını dile getirdi. Yavuz, şöyle konuştu:

"Yaptığımız ön çalışmalarda Kırşehir ekolojik koşullarında yem karpuzunun kaba yem kaynağı olarak çok rahatlıkla kullanılabileceğini gördük. Verimli, uzun süre depolanabilen, sulu, kışın silo yeminin problem olduğu zamanlarda kullanılabilecek yem karpuzunu yetiştirdik. Süt sığırcılığında destekleyici, verimi artırıcı kaba yem kaynağı olarak yetiştirmek mümkün. Normal karpuza göre şeker oranının düşük olması, dokusunun sıkı olması ve uzun süre depolanabilmesi çok büyük avantaj. Yaklaşık 1 yıla varan depolama süresi var. Aralık, ocak, şubat gibi kaba yemin çok problem olduğu aylarda çok rahatlıkla hayvana sulu yem olarak verilebilir. Süt sığırcılığı anlamında bu büyük önem taşıyor."

Tohumlar Ege Üniversitesinden alındı

Tamer Yavuz, yem karpuzu tohumunu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinden getirerek Kırşehir Ticaret Borsasının tahsis ettiği alana ektiklerini, alınan olumlu sonuçlarla çalışmaları genişleterek daha geniş alanlara ekimini sağlayacaklarını kaydetti.

Projenin, çiftçilerin alternatif ürün ekimi için de faydalı olacağına vurgu yapan Yavuz, "Bu ön çalışmalar gösterdi ki Kırşehir ekolojik koşullarında yem karpuzu kaba yem kaynağı olarak kullanılabilir ve yetiştirilebilir. Bununla ilgili ümit verici sonuçlar alıyoruz. Ayrıntılı çalışmaları önümüzdeki yıldan itibaren başlatacağız" ifadelerini kullandı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.