Kışın vazgeçilmez lezzeti sofra yolculuğuna hazırlanıyor

Kışın vazgeçilmez lezzeti sofra yolculuğuna hazırlanıyor

Kaz yetiştiriciliğinde Türkiye'de söz sahibi olan Kars'taki besiciler, kışın vazgeçilmez lezzeti olan kazları kesime hazırlamak için besiye aldı

Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta, çiftlikler yeni sezona hazırlanıyor. Bahardan bu yana meralarda beslenen kaz sürüleri, bu ay itibarıyla besiye çekildi.

Kars'ın merkezi ile ilçe ve köylerinde ilkbaharın başlangıcında yumurtadan çıkan ve meralarda büyüyen kazlar, ekim ayının sonuna doğru et ve yağ tutması amacıyla yaklaşık 1,5 ay boyunca arpa yedirilerek özenli bir şekilde besleniyor.

Sarıkamış ilçesindeki kaz besicilerinden Ömür Can İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış sezonu için kazların besiye alındığını söyledi.

"İnşallah bu sezon bereketli olur"

Kazları, daha iyi et ve yağ tutması için yalnızca arpa ile beslediklerini ifade eden İnan, "Şu anda kar yağmasını bekliyoruz yani kazların kar yemesi lazım. Kars kazı kar yediği için lezzetli oluyor. Kar yedikten sonra kesip satışa sunacağız." dedi.

İnan, kesim öncesinde kazların beslenmesine dikkat ettiklerini anlatarak, "Kazlara, şu anda sabah, öğlen, akşam ve gece olmak üzere 4 öğün yem veriyoruz. İyi et tutan kazlarımız 3 kilodan aşağı gelmiyor. Kazlar arpanın yanında en çok suda yüzmeyi seviyor, biz de onlar için burada yapay göl yaptık. Günde iki üç kez gölde yıkanıp yüzüyorlar. İnşallah bu sezon bereketli olur." diye konuştu.

 

"Kış sofralarının vazgeçilmezi"

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş da yakın zamanda kar yağışı beklediklerini belirterek, otellerin kış hazırlıklarını tamamlayarak sezona hazır halde olduklarını söyledi.

Cıbıltepe'de Kayak Merkezi'nde mekanik tesisler ve pistler bölgesinde çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını vurgulayan Taş, "Bölgemizde kış sofralarının vazgeçilmezi kazlarımız, sezon için kaz çiftliklerinde besiye alındı. İnşallah gelecek olan misafirlerimiz kaz etinden tadarak, dans eden karlar diyarını gezerek, güzel pistlerimizde kayağın keyfini doyasıya yaşayacak." ifadesini kullandı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.