Kışın doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak

Kışın doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği Başkanı Arslan, vatandaşın bu kış gaz sıkıntısı çekmeyeceğini belirterek, "Sert kış 10 günü geçerse sadece elektrik üreten santrallerde kısıntıya gidilebilir, ancak arz fazlası nedeniyle ciddi sorun olmaz" ded

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, beklenenden daha uzun süreli bir kış mevsimi yaşanması durumunda şehirlerde bulunan konut ve ticarethanelerde sıkıntı yaşanmayacağını belirterek, "Sert kış 10 günü geçerse sadece elektrik üreten santrallerde kısıntıya gidilebilir, ancak arz fazlası nedeniyle bu da ciddi sorun olmaz" dedi.

Arslan, kış mevsiminde en düşük sıcaklıkların gerçekleşeceği sürenin önemli olduğunu vurguladı.
Sert kışın 10 gün kadar sürmesi halinde doğalgazla ilgili hiçbir sorun yaşanmayacağını vurgulayan Arslan, "Ancak bu süre 10 günü aşarsa, kesintili müşteriler kategorisinde elektrik üreten santrallerde kısıntıya gidilebilir" diye konuştu.

Arslan, beklenenden daha uzun süren kış mevsiminde, sadece elektrik üretiminde kısmi sıkıntı yaşanabileceğini belirterek, "Türkiye'deki doğalgazın yaklaşık yarısı elektrik üretiminde kullanılıyor ve bu miktarın düşürülmesi amaçlanıyor. Soğuk kış sadece elektrik üretimi tarafında sıkıntı yaratabilir. Elektrik üretimi tarafına baktığımızda piyasada arz fazlası var şu an. Arz fazlası düşünüldüğünde büyük ihtimalle ciddi bir sorun yaşanmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Fiyat rekabetinden istifade etmemiz gerekiyor"

Arslan, Türkiye'nin adaletsiz doğalgaz satış fiyatı nedeniyle Rusya'ya karşı tahkime gitmesi konusunda ise sorunun mahkeme kararını beklemeden çözülebileceğini belirtti.
Tahkim süreci devam ederken soruna ikili görüşmelerle bir çözüm bulunabileceğini belirten Arslan, şöyle devam etti:
"Türkiye'de doğalgaz piyasası ciddi anlamda büyüdü. Tüketim miktarı olarak Avrupa'daki sayılı piyasalardan biri haline geldik. Böyle bir durumda fiyat rekabetinden istifade etmemiz gerekiyor. Gazprom gibi Avrupa'da yüksek miktarda doğalgaz satışı yapan tedarikçilerin burada bize bazı avantajlar sağlaması gerekiyor. Türkiye Avrupa ülkelerine kıyasla tedarik çeşitlendirmesi anlamında daha avantajlı bir konumda. Azerbaycan ve İran gibi kaynakların da eklenmesiyle rekabet gücümüz biraz daha gelişti. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor."
Arslan, yeni ticaret merkezlerinde arz talebe göre oluşan fiyat mekanizmasının, artık rekabet şartlarının oluşması anlamında BOTAŞ'a ve diğer tedarikçilere de sağlanması gerektiğini kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.