Kısa boylu çocuk kalmayacak

Kısa boylu çocuk kalmayacak

Sağlıkta devrim niteliğinde çalışmalar geliyor. Yeni hazırlanan dört yıllık sağlık programında hükümet obezite, uyuşturucu ve çocuklardaki kısa boy sorununa savaş açtı.

Hükümet, sağlıklı nesiller yetiştirmek için sağlık ve toplumsal alanda birçok çalışmasını artırdı. Çocuklara yönelik eğitim kapsamı genişlerken, çocuklardaki bodurluk sorunlarının çözümü için de yeni programlar hazırlandı. Dört yıllık hazırlanan sağlıklı yaşam programına göre 5 yaş altı çocuklarda bodurluluk oranının yüzde 10.3 olan oranının, 2018 sonuna kadar yüzde 7.8’e düşürülmesi planlanıyor. Aynı dönemde yüzde 30.3 olan 19 yaş ve üzeri obez nüfus oranının yüzde 25’e düşürülmesi hedefleniyor. Sosyal tesisleri de halkın kullanımına açılıyor. Mevcut olarak 778 olan halkın kullanımına açık kamu spor tesisi sayısının 778’den kademeli olarak 946’ya çıkarılması hedefleniyor.

Uyuşturucu ile mücadele

15 yaş üstü erişkinler arasında her gün tütün kullanma oranının kademeli olarak azaltılması öngörülüyor. Erkekler için yüzde 37.3, kadınlar için yüzde 10.7 olan bu oranın 4 yılın sonunda erkeklerde yüzde 28.7, kadınlarda ise yüzde 9.9’a indirilmesi hedefleniyor. Sağlıkta büyük dönüşüm başlatan program kapsamında uyuşturucu kullanımı ile de etkin mücadele edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda 16-64 yaş grubunda bir uyuşturucu maddeyi en az bir kez deneyenlerin oranının yüzde 2.7’den program sonuna kadar yüzde 2.5’e indirilmesi hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülecek bir başka çalışma ise toplum ruh sağlı merkezleri sayısının artırılması. 73 olan bu sayının 2018 sonunda 236’ya çıkarılması öngörülüyor. Bakanlık kaba intihar hızının azaltılmasına yönelik de çalışma hazırladı.                                                   

Çocuğa psikolojik destek

 0-6 yaş arasındaki çocuklara psiko-sosyal destek verilecek. 0-6 yaş psiko-sosyal izlem yapılması oranının yüzde 40’tan program sonunda yüzde 75’e kadar yükseltilmesi planlanıyor. 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.