Kış nedeniyle karayollarında alınacak tedbirler

Kış nedeniyle karayollarında alınacak tedbirler

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: 66 bin kilometreden fazla yolda bu sene kar ve kış mücadelesinde yaklaşık 9 bin arkadaşımız etkin olarak görev yapacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) sorumluluk alanındaki 66 bin kilometreden fazla yolda bu sene kar ve kış mücadelesinde yaklaşık 9 bin kişinin görev yapacağını belirtti.

Yıldırım, kış nedeniyle karayollarında alınacak tedbirlere ilişkin Karayolları bölge müdürleri ile Bakanlıktaki toplantı öncesinde yaptığı konuşmada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, bu yıl kış şartlarının çetin geçeceğe benzediğini söyledi. Kış mevsimi öncesinde Karayolları bölge müdürlerine kışla mücadele konusundaki hazırlıkları gözden geçirmek ve bu konuda alınması gereken ilave tedbirleri konuşmak üzere bu toplantının yapıldığını dile getiren Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünün vatandaşların kış mevsiminde seyahatlerini güvenlik içinde yapabilmelerini sağlamaya yönelik önemli tedbirler aldığını kaydetti.

Genel Müdürlüğün sorumluluk alanında bulunan 66 bin kilometreden fazla yolda kar mücadelesinin yapılması, kış şartlarında trafiğin aksamaması, can ve mal kaybının meydana gelmemesi için 406 noktada ekiplerin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu sene kar ve kış mücadelesinde yaklaşık 9 bin arkadaşımız etkin olarak görev yapacak. 7 bin 500'ün üzerinde de iş makinesi yine iş başında olacak. Böylece çetin kış şartlarında ana güzergahlar başta olmak üzere yolların açık tutulması sağlanacak. Depolarda gerekli hazırlıklar yapıldı. Yaklaşık 200 bin ton kar çözücü tuz bulunmakta, yol şartlarında kaymaları önlemek için 200 metreküpün üzerinde agrega depolanmış durumda. Kimyasal çözücü miktarı da 623 ton mertebesindedir."

- "Biz kardan ziyade tırla mücadele sorunu yaşıyoruz"

Gelişen şartlara göre başka ihtiyaçların da süratle temin edileceğini ifade eden Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından alınan bu tedbirlerin yanında, seyahat eden vatandaşların da üzerlerine düşen işlerin olduğunu bildirdi. Her vatandaşın yola çıkarken tedbirini alıp, hazırlığını yaptığına dikkati çeken Yıldırım, "Biz kardan ziyade tırla mücadele sorunu yaşıyoruz. Tedbirini almayan sürücüler, yolda kalınca sadece kendileri değil, arkalarından gelen yüzlerce, binlerce araç birikiyor ve oradaki mücadeleye erişim gecikiyor ve sorun yaşıyoruz" dedi.

Yıldırım, kış mevsimine girilen bugünlerde ağır vasıta sürücüleri başta olmak üzere yolları kullanan vatandaşlardan gerekli tedbirleri almasını isteyerek, bu tedbirlerin başında araçların yol şartlarına uygun hale getirilmesi ve kış lastiklerinin takılması olduğunu ifade etti.

Karayolları teşkilatının ve Bakanlığın en önemli önceliği olan vatandaşların burnunun kanamaması için bölge müdürlerine gerekli talimatının bugün itibarıyla verildiğini anlatan Yıldırım, bin 926 araç takip sistemi ve 250 kritik kesimde görüntüleme sistemleriyle vatandaşların yollarda sorun yaşamamaları için hizmet verileceğini söyledi.

Alo 159 hattının da 7 gün 24 saat ücretsiz olarak seyahate çıkacak vatandaşların hizmetinde olacağına işaret eden Yıldırım, vatandaşlara kazasız belasız yolculuk temennisinde bulundu. Yıldırım, kış şartları ne kadar çetin olursa olsun Bakanlığın ve KGM'nin vatandaşların ve milletin yanında olmaya hazır olduğunu kaydetti.

- "İnsan hayatı her şeyden önemli"

Kış şartlarının en yoğun geçeceği yerlerin belli olup olmadığı ve nerede daha fazla tehlike beklendiği sorusuna Yıldırım, rakımı 1600 ve üzerindeki yerlerde, Bolu, Toroslar, Doğu Anadolu'nun belirli kesimleri, Karadeniz sıra dağlarının geçişlerindeki yerleri bildiklerini ancak hiç beklenilmeyen yerde bile yoğun kış şartlarının yaşanabileceğini söyledi.

Kendileri için riskli bölgeler bilinmekle beraber tedbirleri yurdun her karış toprağında, yol olan her yerde almak için hazırlıklarını eksiksiz yapacaklarını ifade eden Yıldırım, ani sıcaklık değişiminden dolayı köprü ve viyadüklerde gizli buzlanmanın olabileceğini, bu bölgelerde özel tedbirlerin olabileceğini ancak sürücülerin de süratli uzun viyadüklere girmemeleri gerektiğini bildirdi.

Bölünmüş yolların hayat kurtardığına dikkati çeken Yıldırım, 24 bin kilometreye ulaşan bölünmüş yol ağının hizmete alındıktan sonra trafik kazalarında yol kusurunda yüzde 54'ün üzerinde azalma olduğunu vurguladı.

Yıldırım, trafiğin ve kazaların sayısının da üç kat artmasına rağmen, ölümlerde yüzde 62'nin üzerinde azalma olmasının, insan hayatına verilen önemin bir göstergesi olduğunu anlattı.

1 Aralık'ta başlayacak kış lastiğiyle ilgili Bakanlığın yapacağı çalışmaların sorulması üzerine Yıldırım, trafik ihlalleri veya trafik ihlali yapılmamasıyla ilgili her türlü yol kontrolünün İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki polisler, jandarma bölgesinde ise jandarma tarafından yapıldığını söyledi.

Karayollarının yaptığı kontrollerin yolun trafiğe açık tutulması, kardan, kıştan veya başka doğal afetlerden kaynaklı geçit vermeyen yolun olmaması yönünde asli görevinin olduğunu dile getiren Yıldırım, birbiriyle iç içe çalışan iki kurum arasında koordinasyonun iyi sağlanmaması durumunda bunun faturasını vatandaşın ödeyeceğini söyledi.

Kış lastiği uygulamasının 1 Aralık-1 Nisan arasında geçerli olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bizim mücadelemiz kar mücadelesinden ziyade tır mücadelesi. Yollarda lastiklerini değiştirmeyen, tedbirlerini almayan ağır vasıtaların sebep olduğu olumsuzluklar dikkate alınarak böyle bir mecburiyet getirildi, bunun çok büyük faydası görüldü" diye konuştu.

İnsan hayatının her şeyden önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, kış lastiği takmamanın cezasının olduğunu ancak önemli olanın farkındalık oluşturmak, vatandaşın hayatının, can ve mal güvenliğinin her şeyin üzerinde olduğunun yaygınlaşması olduğunu belirtti. Yıldırım, bu kışı daha güzel ve sıkıntısız geçirmeyi düşündüklerini ifade etti.

- "Tur iptalleri, ağır savaş şartlarının yaşandığı durumlarda bile olmadı"

Rusya ile yaşanan son gerginlikten sonra tur iptallerinin olduğunun belirtilmesi üzerine Yıldırım, Türkiye'nin güney sınırında Suriye ve Irak başta olmak üzere kuzeyde Ukrayna ve Kırım'da iç karışıklıkların olduğunu, kendilerinin beklentilerinin bu iç karışıkların ülkelerin halkının iradesiyle çözülmesi olduğunu kaydetti.

Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin biraz "limonileştiğini" söyleyen Yıldırım, Türkiye'nin topraklarını korumak mecburiyetinde olduğunu belirtti. Yıldırım, "780 bin kilometrekare vatan toprağımızın, 2 bin 700 kilometre kara, 8 bin 484 kilometre deniz hududumuzun her noktasını korumak, hükümranlık haklarımızı eksiksiz yerine getirmek milletimize karşı vazifemizdir. Bu konuda eleştiride bulunmaya kalkanların bu hususu asla ve asla göz ardı etmemeleri lazım. Bizim başımıza gelirse biz ne yaparız, önce kendilerine sormaları gerekiyor" dedi.

"Türkiye, Mısır kadar emniyetli" diye talihsiz açıklama yapıldığını dile getiren Yıldırım, dünyada buna inanacak ülkenin olmadığını söyledi. Bunun olayın sıcaklığıyla duygusal olarak verilen bir tepki olduğunu ifade eden Yıldırım, Rusya'nın 8 bin vatandaşının Türkiye'de sürekli kalmak üzere gayrimenkul alarak yaşadığını, bu nedenle daha sorumlulukla açıklama yapılmasını beklediklerini kaydetti.

Bu yaşanan olayın tarihten gelen ve gelecekte de devam edecek iyi komşuluk ilişkilerini zedelememesini temenni ettiğini belirten Yıldırım, "Tur iptalleri, geçmiş dönemlerde daha ağır savaş şartları yaşandığı durumlarda bile olmadı. Bu şartlar altında da olacağını asla düşünmüyoruz. Böyle bir algı oluşturulmaya çalışılsa bile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak tedbirlerini alırız, geçmişte de aldık" dedi.

Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşadığını anımsatan Yıldırım, bir kısmının geçici olarak Türkiye'ye gelmesini caydıracak azmettirenler olsa da tüm dünyayı Türkiye'ye gitmeme konusunda hiç kimsenin ikna edemeyeceğini, Türkiye'nin tarih, kültür ve tatil imkanları bakımından dünyanın en sayılı ülkelerdekinden biri olduğunu söyledi.

Daha sonra toplantı basına kapalı devam etti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.