Kış gelmeden yapmanız gereken ilk şey

Kış gelmeden yapmanız gereken ilk şey

Uzmanlar, bina sakinlerini yangınlara ve karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açan bacaları kış aylarından önce temizlemeleri konusunda uyarıyor.

Düzce Belediyesi İtfaiye Amiri Mehmet Caner Polat, AA muhabirine, kış aylarında baca yangınlarının sıklaştığını belirterek, baca temizliği için kış şartlarının oluşmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi.

'Bacalar çatı yangınlarını, çatı yangınları da her zaman bina yangınlarını tetiklemektedir' diyen Polat, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun bacaların ustasına temizletilmesi olduğunu vurguladı.

Vatandaşların belediyelere müracaat ederek bir baca için 30 lira, ilave her baca için onar lira ödeyerek temizlik hizmetini satın alabileceklerini anlatan Polat, 'Biz de çatıya personel çıkarıyoruz, sıkıntılar oluşabiliyor. Vatandaşlarımıza ekiplere yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. Vatandaşlarımız bilinçlendiği sürece olumsuzluklar azalacak ve ülkemiz kalkınacaktır' diye konuştu.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri

Polat, yanan sobaya fazla kömür atılarak korun üzerinin kapatılması ve bacanın geri tepmesi olayının karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açtığını hatırlattı.

Sobaya atılan kömürün tamamen yanmadan uyunmaması gerektiğine dikkati çeken Polat, 'Dikkat edilmesi gereken bir başka husus da meteorolojik durumlar. Rüzgarlı havalarda geri tepme daha fazla görülmektedir. Gerekirse sobayı yakmamak yerinde olacaktır. Vatandaşların sobada yaktıkları madde her ne ise tamamen yanıp, ısı oluşturmadan uykuya dalmasınlar' ifadesini kullandı.

AA