Kış aylarında sebzelerin renklerinden faydalanın

Kış aylarında sebzelerin renklerinden faydalanın

Kış aylarında sebzelerin renkliliğinden yararlanarak hem daha hafif beslenebilir hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Renkli beslenmek vücudunuza daha fazla antioksindan girmesini sağlarken, serbest radikallerle savaşan antioksidanlar kansere karşı korumaya yardımcı olur.

Diyetisyen Kübra Bal ''Yüksek su miktarından dolayı sebzelerin kalori değerleri sebze düşüktür. 1 porsiyon (6 kaşık) zeytinyağlı sebze yemeği ortalama 100-150 kaloridir, diyor.

Yeşilin Gücü Adına

Kış sebzeleri en çok yeşil renkten oluşuyor. Kübra Bal, bitkilere renk veren bir pigment olan luteinin güçlü bir antioksidan ve göz sağlığını koruyucu etkisi bulunduğunu belirtirken, sebzelere yeşil renk veren klorofilin de hem antioksidan hem antienflamatuar etkisi ile dokuları onarıcı ve yara iyileştirici özelliğe sahip olduğunun altını çiziyor.

Ispanak: A,C,E,K vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot içeren ıspanak bitkisel proteinlerden zengin.

Brokoli: İyi bir kalsiyum ve C vitamini kaynağı olan brokoli, östrojen hormonunu dengelediği için özellikle menopoz dönemindeki bayanlar tarafından tüketilmeli.

Pazı: İçeriğindeki folik asit vitamini nedeniyle hamile bayanlar tarafından tüketilmesi gereken pazı iyi bir kalsiyum, A ve C vitamini kaynağıdır.

Pırasa: Soğangiller familyasından olan pırasa içerisindeki gallik asit ile yaşlanma etkilerine karşı geciktirici etkidedir. Ayrıca sülfür içeriği ile kalın bağırsak kanserine karşı korunma sağlar. Pırasa, yüksek lif kaynağı olduğundan kabızlık sorunu için ideal bir sebzedir.

Karalahana: İçerdiği K vitamini ile konsantrasyon güçlendirici ve sinir sistemine olumlu etkileri olan karalahana Alzehimer hastalığı için koruyucu.

Beyazların Dünyası

Kış mevsiminin rengi beyaz, sebzelerle de antioksidan ve antibiyotik etkiyi beraberinde getiriyor.

Karnabahar: İyi bir C vitamini ve folik asit kaynağı olan karnabahar, içerdiği diindolilmetan (DIM) maddesi ile meme kanseriyle savaşmakta ve premenstrual sendroma karşı rahatlatıcı etki göstermektedir.

< Kan şekeri seviyesini kontrol eden lahana özellikle diyabet hastaları ve diyet yapan kişiler için uygundur. İçerdiği U vitamini ile mide ve bağırsak sağlığına katkıda bulunur.

Brüksel lahanası: Kötü huylu (LDL) kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kansere karşı koruyucudur.

Sarımsak: İçerdiği allium sativum etken maddesiyle kış ayları için gerekli doğal bir antibiyotik olan sarımsak yemeklerden eksik edilmemelidir.

Kereviz: Hipokrat tarafından "gergin sinirlerin ilacı" olarak tanımlanan kereviz, yatıştırıcı etkidedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğinden dolayı kış aylarında salata ve çorbalarda kullanılmalıdır.

Turuncunun Tadı

Sebzelere turuncu rengi veren beta karoten A vitaminini öncüsüdür, özellikle kış aylarında kuruyan cildin nemlenmesine yardımcı olur.

Havuç: Hücre yenileyici etkisi olan havuç, cilt ve göz sağlığı için de ideal bir besin kaynağı.

Balkabağı: A vitamini, demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor içeren balkabağının posa içeriği de yüksek. Kalp damar sağlığını koruyan ve hücreleri yenileyen balkabağının çorbasını deneyebilirsiniz.
Antioksidan Kırmızı

Pancar: Özellikle deri rahatsızlıklarına (saç dökülmesi, egzama gibi) iyi gelen pancar, güçlü bir kanser savaşçısı.
Kırmızı turp: Diyabet hastaları için kırmızı turp, kan şekerini düzenleyici etkisinden dolayı tüketilmelidir. Kırmızı renginden dolayı antioksidan etkide olan kırmızı turp aynı zamanda ödem atıcıdır.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.