Kırsal kalkınma projesi kapsamında tesis kurdu

Kırsal kalkınma projesi kapsamında tesis kurdu

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı çerçevesinde kurulan süt sığırcılığı projesi, Altunelma kasabasında hizmete başladı.

Özel bir teşebbüs eli ile 2013 yılında faaliyete geçen ve toplam maliyeti 2,5 milyon liraya mal olan kırsal kalkınma destekli olarak faaliyete başlayan süt sığırcılığı firması bölgede tek olma özelliği taşıyor. Afşin’de yıllardır atadan dededen kalma hayvancılık yapıldığını belirten firma sahibi Murat Taş, kurulan tesis ile bu algının yavaş yavaş kaybolmaya başladığını belirtti. 2013 yılının kurulan ve üretime başlayan firma sahibi Murat Taş, hem kendi ürettiği hem de bölgedeki üreticilerin sütlerini toplayıp Ülker Süt Fabrikası'na gönderdiğini belirtti.

Hedeflerinin, bölgedeki süt üretimini zirveye taşımak olduğunu kaydeden Taş, "Bölge köy ve kasabalarından yaklaşık 100 üreticiden süt alıyoruz. Bu sayı gün geçtikçe artıyor. 30 dönüm arazi üzerine kurulu olan süt toplama tesisimiz bölgeye istihdam yönünden de katkı sağlıyor. Önümüzdeki günlerde besi hayvancılığı üretimine de başlıyoruz. Bölgemiz yatırım için en ideal alanlardan bir tanesidir. İşadamlarımıza çağrıda bulunuyorum. Gönül rahatlığı ile yatırımlarını bu memlekete yapabilirler." dedi.

Süt toplama tesisinin çevreye hiçbir zararının olmadığının altını çizen Taş, "Tamamen fabrikasyon sistemiyle donatılmış tesisimizde çevreye hiçbir atık madde bırakılmadan üretim yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 2,5 milyon liraya mal olan tesisimizin çevre duyarlılığı mevcuttur." şeklinde konuştu. Tesisin 24 saat güvenlik kameralarıyla izlenerek hangi hayvanın ne kadar süt verdiğini, besi hayvanlarının doğum, hastalık gibi durumlarda bilinçli ve deneyimli personel tarafından müdahalesinin yapıldığını belirten Taş, yeni işletme açmayı düşünenlerin tesisi gezip bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.

İşletme sahibi Murat Taş, 30 bin metre kare bir alanda faaliyet gösteren işletmede 21'i sağılır 50 yavrulama durumunda olan toplam 186 süt sığırı bulunduğunu kaydetti. Murat Taş, projenin tam faaliyete geçmesi durumunda süt sığırcılığı ve damızlık hayvan üretimi konusunda çalışmaları olacağını dile getirdi. Taş, yüzde 65 devlet destekli proje kapsamında yaptıkları anlaşmalar dolayısı ile çevredeki küçük üreticilerin ve vatandaşların elindeki sütü alarak hem sütlerinin değerlendirilmesi hem de bu küçük üreticilere damızlık hayvan sağlama konusunda çalışmalarının olduğunu söyledi. Taş, Türkiye'nin önde gelen gıda firması olan İçim Süt ile yaptıkları sözleşme çerçevesinde üretilen sütlerin bu firma tesislerinde değerlendirileceğini açıkladı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.