Kırmızı mercimek rekoltesinde artış bekleniyor

Kırmızı mercimek rekoltesinde artış bekleniyor

Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 97'sinin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl üretimin yüzde 25 artması bekleniyor.

Türkiye'de kırmızı mercimek üretiminin yüzde 97'sinin gerçekleştirildiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 235 bin hektar alanda ekimi yapılan mercimekte bu yıl rekoltenin yaklaşık 400 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor.

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez olarak 1980 yılından bu yana mercimek ıslah çalışmaları yürüttüklerini belirterek, 6 çeşit mercimeğin ıslah çalışmasının tamamlanarak çiftçiye sunulduğunu söyledi.

Sümerli, yıllara göre mercimek ekim alanında bir daralma yaşandığına işaret ederek, ekim alanlarının daralmasına karşılık ıslah edilen yeni mercimek türleriyle rekoltede gerilemenin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçen yılki verilerine göre, 232 bin hektar alanda 325 bin ton kırmızı mercimek üretildiğini ifade eden Sümerli, "Mevsim şartlarının iyi olması, düzenli yağışın olması, hastalık ve zararlıların ortaya çıkmaması, yüksek verimli tohum çeşitlerinin kullanılması dolayısıyla bu yıl yaklaşık 400 bin ton üretim bekliyoruz" diye konuştu.

Samanı için hasatta biçerdöver kullanmıyorlar

Sümerli, besin değerinin yüksek olması dolayısıyla kırmızı mercimeğin samanının yetiştiriciler için tercih edildiğini söyledi.

Bu nedenle fiyatı yüksek olan mercimek samanından faydalanmak isteyen çiftçilerin hasat zamanı biçerdöver kullanmadığını anlatan Sümerli, "Mercimek samanının çok kıymetli olması dolayısıyla olgunlaşan mercimek, çoğu çiftçi tarafından bıçak veya elle sökülüyor. Bıçakla biçme yöntemi özellikle serin bölgelerde devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.