Kırmızı Etin Cazibesine Kapılanlar'a Uyarılar

Kırmızı Etin Cazibesine Kapılanlar'a Uyarılar

Kurban Bayramı yaklaşırken Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, kalp ve hipertansiyon problemi yaşayıp "kırmızı etin cazibesine karşı koyamam" diyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı yaklaşırken Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, kalp ve hipertansiyon problemi yaşayıp "kırmızı etin cazibesine karşı koyamam" diyenlere önemli tavsiyelerde bulundu.
 
Fazla tüketilen etin kalbin yükünü artırdığını belirten Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, "Ani ve abartılı yenilen her türlü besin kalp için ek yük oluşturur. Midenin hızlı bir şekilde, özellikle ağır ve yağlı besinlerle doldurulması, mide, bağırsak ve kardiyovasküler sistemin iş yükünü artırarak bu organların enerji gereksinimi dolayısıyla da kan akımı ihtiyacını artırır. Buna yanıt olarak kalp, daha hızlı ve kuvvetli kasılmak zorunda kalır. Böylece kalbin kendi kan akımı ihtiyacı artar. Kalp damarlarında darlık veya tıkanıklık olan kişilerde buna bağlı olarak ani gelişen fenalık hissi ile beraber göğüs ağrıları hatta kalp krizleri oluşabilir. Çok kısa sürede fazla miktarda alınan karbonhidrat ve yağlı besinler dolaşımda insülin hormonunun ani ve fazla salınımına sebep olur. Fazla salınan insülin de damarların iç yüzeyini zedeleme ve damarları büzüştürme etkisine sahiptir. Özellikle hayvansal yağlardan zengin beslenenlerde ve kolesterol yüksekliği olanlarda zedelenmiş damar duvarına biriken plaklar (ki bunların kolesterol içeriği fazla olanlar yumuşak plak olarak adlandırılırlar ve çoğunlukla ani gelişen kalp krizlerinden bu plaklar sorumludurlar) kalp damarlarında daralma ve ani kalp krizlerine sebep olabilir. Tüm bu sebeplerden aslında herkesin ama özellikle kalp damar hastalığı olanların özellikle karbonhidrat, protein ve yağdan zengin besinleri tüketirken; aniden fazla miktarda (bir porsiyondan fazla) tüketmemeleri gerekir" dedi.
 
Doç. Dr. Tuba Bilsel, günde bir öğünden fazla et yememek gerektiğini belirterek "Tek öğün ve fazla miktarda alınan her besin kalp hastalıklarında ani şikayetlere sebep olabilir. Yağsız ve işlenmemiş et tüketin. Kırmızı et tüketecekseniz yağsız ve bir porsiyondan fazla olmamasına dikkat edin. Isıl işlem görmüş sucuk, salam gibi et ürünlerinden uzak durun. Bu tür besinler günlük ihtiyacımızın çok üzerinde tuz içerir. Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük önerdiği tuz miktarı 5 gram iken bizim ülkemizde kişi başına düşen günlük tuz tüketimi 18 gramdır. Bu özellikle hipertansiyon ve sonucunda oluşan kalp, böbrek yetmezliği, inme gibi birçok ölümcül hastalığa davetiye çıkarır.Sofranızdan tuzu kaldırın" ifadelerini kullandı.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.