Kırk Ayaklı Köprü koruma altına alınsın

Kırk Ayaklı Köprü koruma altına alınsın

Dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinen Kırk Ayaklı Köprü, Batman Çayı Islah Projesi ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

Medeni Akbaş'ın haberi:

 Kırk Ayaklı Köprü'nün volkanik bazalt taşlarla yapıldığını ve dünyada eşine ender rastlanan bir köprü olduğunu belirten uzmanlar, köprünün koruma altına alınmasını istedi.

Batman merkezden 5 kilometre uzaklıkta bulunan, dünyanın en uzun taş köprüsü olan Kırk Ayaklı Köprü (Pira Pirpira), Batman Çayı Islah Projesi ile yok ediliyor. Ortaçağ döneminde inşa edildiği tahmin edilen 40 ayaklı köprünün yanı sıra Batman Çayı havzasında yaşayan, aralarında sadece Batman Çayı havzasında görülen Kız Kuşu'nun da bulunduğu birçok endemik kuş türü ile bir ay önce tespit edilen su samurlarının da yok olacağı belirtiliyor.

Batman Turizm ve Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, 12 bin yıllık, dünyanın ilk köy yerleşkesi olan Çeme Helan Höyüğü'nün sular altında bırakıldığını, şimdi de dünyanın en uzun taş köprüsünün de tehdit altında olduğunu söyledi. Bulut, Batman Çayı üzerinde bulunan dünyanın en uzun köprüsünün yok olmakla yüz yüze kaldığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bıçakçı (Kêrikê) köyünde bulunan Grê Migro Höyüğü'nün hemen altında Silvan’ın Pileka köyünü ve Batman’ın Bıçaklı (Kerikê) köyünü birleştirdiğini tespit etmiştir. Şu an 25 köprü ayağını tespit edebildik. Tabi toprak, kum ve molozların altında kaybolan ayakları da yapılacak arkeolojik çalışma sonucu ortaya çıkacaktır.” dedi.

Dünyanın en uzun köprüsünün bulunduğu çayda, su samurunun bir ay önce tespit edildiğini söyleyen Bulut, Batman Çayı'nda 7 endemik kuş türünün bulunduğunu anımsatarak, “Orada bir milyon hektarlık mera alanının ve yeryüzünün en önemli endemik bitki türleri ile endemik kuş türleri vardır. Tatlı su martıları, Mahmuslu kız kuşları, toy kuşları, uçan ördekler ve su horozları bizim orman ve su mühendisleri ile yaptığımız araştırma ve alan çalışması sonucu tespit ettiğimiz kuş türleri burada yaşamaktadır. Bundan bir ay önce, bu çayda su samuru bulunmuş ve Orman Su işleri mühendisleri tekrardan Batman Çayı'na bıraktılar.” diye konuştu.

Kırk ayaklı köprünün, Kire (Qire) Dağı'ndan getirilen volkanik bazalt taşlarla yapıldığını belirten Arkeolog Faysal Nayman ise “Her bir kaya bir metre genişliğinde kesme taşların arasına moloz bırakılarak yapılmıştır. Yeryüzünde şu ana kadar en büyük ve en ihtişamlı ve en uzun bir köprü konumunu taşımaktadır. Bu köprü, bir an önce koruma altına alınarak turizme açılmalıdır. Bunlar, insanlık tarihinin en önemli ortak kültür mirasıdır.” şeklinde konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.