Kırım'daki Korbek Camii yeniden açıldı

Kırım'daki Korbek Camii yeniden açıldı

Kırım'da yıllarca Müslümanlar'ın buluşma merkezi olan ancak 90'lı yıllarda harabeye çevrilen Korbek Camii, yeniden yapılarak hizmete açıldı

Kırım'daki Korbek Camii, Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı aracılığıyla yıllar sonra yeniden yapılarak hizmete açıldı. Ülker ailesinin büyüklerinden İslam Bey ve ailesinin Kırım'da ikamet ederken hocalık ve öğretmenlik yaptığı Korbek Camii 90'lı yıllarda kundaklamayla da harabeye dönmüştü. İslam Bey'in torunu Murat Ülker, camiyi yeniden yaptırmaya karar verdi.
 
Cami bir seneden az bir sürede tamamlandı. Açılışı yapılan Korbek Camii, Kırım Müftülüğü'ne teslim edildi. Küçük ama mimarisi ile bölgenin en güzel ve örnek camilerinden biri haline gelen cami, bölgedeki Müslümanlar için merkez haline geldi. Klasik Selçuklu tarzında inşa edilen caminin kündekari kapıları, ahşap minberi, mihrabı, altın varakları ve çıtakari tavanları Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapıldı.
 
Caminin iç dekorasyonunun malzemeleri ise Türkiye'den gitti. Çiniler Kütahya'dan özel olarak yapılarak gönderildi. Kubbe ve kuşak Naht yazıları ve tezhipler de Türkiye'den gitti. Caminin içindeki Naht yazılarını ünlü hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Mermer işçiliği Türkiye'den giden mermer ustaları tarafından yapıldı. Cami giriş katı (yemekhane, medrese, gasilhane), 1. kat (ibadet alanı, derslikler) ve ara kattan (bayanlar için mahfil) oluşuyor. İbadet alanı 500 kişilik kapasiteye sahip.
 
Ülker ailesi, 1929 yılında Sovyet Rusya'nın baskıcı rejiminden kaynaklanan koşullar sebebiyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştı.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.