Kırım'da yakılan cami yeniden yapıldı

Kırım'da yakılan cami yeniden yapıldı

Kırım'ın Aluşta bölgesinde 1990'larda yakılan cami yeniden inşa edilerek ibadete açıldı

Kırım’ın en güzel yerlerinden biri olarak kabul edilen Aluşta bölgesi Körbek köyünde, yeniden inşa edilen  Körbek Camii’nin açılışı yapıldı.
 
Açılış törenine, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, KTMM Başkan Yardımcıları Ahtem Çiygöz ve Ayder Acimambetov, KTMM üyeleri Gayana Yüksel ve Mustafa Mauşev, Aluşta Belediye Başkanı Stanislav Kot, Başkan Yardımcısı Enver Arpatlı, Körbek Muhtarı Yuriy Derkaç, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Aluşta ve Körbek sakinleri katıldı.
 
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Aluşta Belediye Başkanı Stanislav Kot kurdeleyi kesti.
Kırım’ın en güzel camileri sırasında yerini alan Körbek Camii'nin inşaatını, daha önce bu yerde bulunan camide 1933 yılında kadar görev yapan ve Stalin'in baskı politikaları döneminde Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan imam Devlet Hacı İslam’ın torunu ünlü işadamı Murat Ülker finanse etti.
 
İnşaat 2013 yılının Mayıs ayında başladı. Yerli sakinler, cami inşaatı için araziyi kendileri satın aldı. Söz konusu cami, Sürgünden önce bu yerde bulunan, 1930’lu yılların sonunda minaresi yıkılan, 1990’larda ise kimliği belirsiz kişiler tarafından yakılan caminin yerine inşa edildi.
 
Çağdaş doğu tarzında inşa edilen cami iki kattan oluşuyor ve 500 kişilik kapasiteye sahip. Ayrıca binada ders odaları, yemekhane ve diğer odaların olduğu 15 öğrenci için medrese mevcut. İnşaat malzemelerinin tamamı Türkiye’den getirildi, inşaatı da Türk müteahhiti ve ustaları tarafından yapıldı.
 
Açılış törenine katılan Osman Nuri Yazıcı, “Bugün Cuma namazını eda edeceğim vakit Aluşta’da böyle bir caminin açılacağını duydum. Çok mutlu oldum. Görünce daha da mutlu oldum. Bu işi yapanlardan Allah razı olsun. İnşallah tek dileğim örnek olur, biz Türkler de bir araya gelerek elele vererek böyle muhteşem camileri buradaki halkımıza kazandırmış oluruz. Çünkü bayrağımız bir, ezanımız bir. Ne bayrağımız inecek, ne de ezanımız dinecek gönlümüz sizlerle. Bunu biliniz istiyoruz” dedi.
 
Törende bulunan Türküye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Kırım Koordinatörü Mevlüt Seyhan ise , “Bu camiyi yapan, uğraşan herkesten Allah razı olsun. Bu cami sadaka-i cariye mahiyetinde. Yapanlar, yaptıranlar, vefat etmiş olsa dahi inşallah amel defterleri kapanmayacak ve burada her namaz kılındığında, ezan okunduğunda Rabbim onların hanelerine sevap olarak yazacaktır inşallah” şeklinde duygularını paylaştı.
Açılış töreninin ardından camide Cuma namazı kılındı ve ikramlar sunuldu.
1944 Kırım Tatar sürgününden önce Kırım’da 1700 cami varken, günümüzde sadece 350 cami ve mescit bulunuyor.
 
Kırım Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.