Kırım'da Müslümanlar keyfi olarak sorgulanıyor

Kırım'da Müslümanlar keyfi olarak sorgulanıyor

Kırım'da polisin Müslüman Kırım Tatarlarını keyfi olarak sorguya çektiği bildiriliyor

Kırım'ın İslamterek (Kirovskoye) ve Eski Kırım kentlerinde polis Müslümanları sorguya çekiyor.
İnsaf Müslüman Kadınları Derneği Başkanı Lütfiye Zudiyeva, QHA’ya yaptığı açıklamada, 7 Mayıs tarihinde İslamterek kasabasında kadınlar dahil olmak üzere 150 Müslümanın Emniyet Müdürlüğü’ne sorguya çağrıldığını bildirdi.

Lütfiye Zudiyeva, “İslamterek ve Eski Kırım Müslümanlarına ihtarnameler verilmeye ve onlar Emniyet Müdürlüğü’ne çağrılmaya başladı. Hem erkekler hem kadınlar çağrılıyor. Dün sorgulanan yaklaşık 10 kişi, “Müslümanlığı ne zaman kabul ettiniz?”, “Kiminle görüşüyorsunuz?”, “İslam’ın herhangi bir tarikatı üyesi misiniz?” gibi kişisel ve dinle ilgili sorular sorulduğunu söyledi. Dün bana başvuran insanların hepsi dindar. Bildiğim kadarıyla Hizb-ut Tahrir Partisi yanlısı olmayanlar da sorguya çekildi. Farklı insanlar sorguya çekiliyor” dedi.

Müslümanlar ihtarname ya da telefon aracılığıyla sorguya çağrılıyor, polisler bunun sohbet olduğu söylüyor.

Lütfiye Zudiyeva, “Eski Kırım’da insanlar karakola çağrılırken İslamterek’te dağıtılan ihtarnamelerde Emniyet Müdürlüğü’ne davet ediliyor. Tabii ki orada sıradan polisler sorgulamıyor. İslamterek listelerine göre 150 Müslüman’a ihtarname dağıtıldı” diye kaydetti.
Eski Kırım’da bazı insanların parmak izleri alındığını ve fotoğrafı çekildiğini ve bunun yasalara aykırı olduğunu belirten Lütfiye Zudiyeva, “Eski Kırım’da parmak izleri alındı, bazı insanların fotoğrafı çekildi. Durumu değerlendirerek bunun yasadışı olduğunu anlıyorum. Süreç dün çok hızlı şekilde ve beklemedik bir sırada başladı. Şimdiye kadar herkese haber verdik, bugün hukukçularla görüşeceğiz. Rusya yasaları hakkında bilgi almak, nasıl tepki göstermemiz gerektiğini, bunun yasal olup olmadığını öğrenmek için kişisel kanallarımdan Rusya’daki hukukçulara başvurdum. İnsanlar mevzuatı bilmediği için bu durumdan faydalanılıyor” diye kaydetti.

İnsan hakları savunucusu Lütfiye Zudiyeva, benzer durumla karşılaşan insanlar Kırım Tatar Milli Meclisi Hukuk Bölümü’ne başvurabileceğini ve Rusyalı insan hakları savunucuları Müslümanlara hukuki yardım göstermeye hazır olduğunu bildirdi.

Kaynak: QHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.