Kırgız din adamları Türkiye’de eğitilecek

Kırgız din adamları Türkiye’de eğitilecek

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kırgızistan Dini İdare Başkanı Maksat Hacı Toktomuşa ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

 Toktomuşa, Kırgızistan’da görev yapan din görevlilerinin de Türkiye’ye gelerek din eğitimi almalarını istediklerini kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kırgızistan Dini İdare Başkanı Maksat Hacı Toktomuşa ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Görmez, kabulde yaptığı konuşmada, Kırgızistan Dini İdare Başkanlığına seçilen Toktomuşa’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Kırgızistan’ın dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirtti. “Kırgızistan ile ortak bir tarih, kültür ve medeniyete sahip olmamızın yanı sıra aynı inancın mensuplarıyız” diyen Görmez, Kırgızistan’ın istikbali çok parlak bir ülke olduğunu söyledi. Görmez, Kırgızistan’ın gelecekte de Orta Asya’nın çok önemli bir ülkesi olacağına inandığını belirterek, din üzerinden tartışmaları ortadan kaldırmanın yolunun sağlıklı bir din eğitiminden geçtiğini ifade etti. Kırgızistan’ın din eğitimine verdiği önemi bildiğini anlatan Görmez, cehalet ve yanlış dini bilginin şifasının, doğru bilgi ve ilim olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’NİN TECRÜBELERİNE İHTİYACIMIZ VAR

20 yıl önce Kırgızistan’ın Oş kentinde büyük bir ilahiyat fakültesi kurulduğunu, bu fakülteden yüzlerce kişinin mezun olduğunu belirten Görmez, Kırgızistan da din eğitimi verilmeye başlandığı zaman bunu yapacak bir potansiyele sahip olduğuna işaret etti.

Kırgızistan Dini İdare Başkanı Toktomuşa da yaptıkları bu ziyareti çok önemsediklerini belirterek, “Siz bizim özümüzsünüz. Kırgız halkı sizleri kendisi gibi görmektedir. Bizim dinimiz, dilimiz, geçmişimiz, anamız, babamız birdir” dedi.

Kırgızistan’ın Türkiye ile ilişkilerinin her zaman iyi olduğunu vurgulayan Toktomuşa, Diyanet İşleri Başkanlığının tecrübe ve deneyimlerine de ihtiyaçları bulunduğunu bildirdi.

Toktomuşa, Kırgızistan’da görev yapan din görevlilerinin de Türkiye’ye gelerek din eğitimi almalarını istediklerini kaydetti.
Kabulün sonunda Başkan Görmez Toktomuşa’ya Kur’an-ı Kerim hediye hediye etti. Toktomuşa da Görmez’e Kırgız kalpağı, bir kırbaç ve bir atın resmedildiği tablo hediye verdi.     

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.