Kirazın kilosu çok ucuz!

Kirazın kilosu çok ucuz!

Kiraz sezonunun hızla devam ettiği ilçede kirazın kilosu 50 kuruş ile 1 lira arasında alınmaya devam ediyor.

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde kiraz sezonu tüm hızıyla devam ediyor. İlçenin tek geçim kaynağı olan meyvecilik’in son yıllardaki durumu insanların hayat şartlarını zorluyor. Üreticilerin Kiraz sezonundan beklentileri boş çıktı. İlçede günlük 300 tonun üzerinde kiraz toplanmasına rağmen kirazın kilosunun bir bardak çay fiyatında olması üreticileri kara kara düşündürüyor.

Kiraz sezonunun hızla devam ettiği ilçede kirazın kilosu 50 kuruş ile 1 lira arasında alınmaya devam ediyor.
İlçede kiraz toplamak için işçinin yevmiyesi 35 lira olması vişne üreticilerinin işini zorlaştırılıyor. Üreticiler gübre, mazot ve tarım ilacı almakta güçlük çektiği, ayrıca yüksek miktardaki işçilik olmasının yanında fiyatlarında düşük olması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Hatta bazı üreticiler kirazları toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün \% 85 ’ini götürüyor.

Pazarlar ve çevresinde kiraz fiyatları 50 kuruş ile 1 lira arasında alıcı buluyor. Meyve Üreticisi olan Arif Çelik, “İlçemizin en büyük geçim kaynağı olan kirazın fiyatlarının düşük olması üretici olarak bizleri kara kara düşündürüyor. Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen yüksek zamlar dolayısıyla zaten zor günler yaşıyoruz. Artık meyve üreticilerini ya bankalara bağımlı kalacaklar veya işsizler sınıfına katılacaklar. 1 kilo kiraz bir bardak çay fiyatına kadar düştü. 
Üreticilerin \% 90’ının Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine borçlular. Eğer fiyatlar böyle giderse hiçbir üretici borçlarını ödeyemez. Ayrıca işçilik fiyatları da bunun üzerine eklenirse geriye bir şey kalmıyor. Hatta bazı üreticiler kirazları toplamamayı düşünüyor. Çünkü sadece toplamadaki işçilik toplanan ürünün \% 85 ’ini götürüyor. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi. 

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.