Kirazı dolu vurdu

Kirazı dolu vurdu

Türkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde dün etkili olan dolunun zarara yol açtığı kiraz bahçelerinde hasar tespitine başlandı.

"Kuzey yarımkürenin ilk kirazı"nın hasat edildiği ilçede dün akşam saatlerinde başlayan ve birkaç dakika süren yağışın ardından zarar gören alanlarda Kemalpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri çalışmalarına başladı. Kiraz ağaçlarının bulunduğu bahçeleri ziyaret eden ekipler, üreticilerle görüşüp hasarın boyutunu belirlemek için rapor hazırladı.

Ekipte görev alan Kemalpaşa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Engin Altınoğlu, "Kiraz başta olmak üzere erik ve şeftalide de büyük sıkıntı var" dedi.

Altınoğlu, bu durumun ürünün kalitesi ve fiyatını etkileyebileceğine işaret ederek, "Kiraz, erik ve şeftalide çok büyük sıkıntı var. Zedelenme çok fazla. Bunlar ürünün kalitesine direkt etki edecek. Şu anda durum iyi görünmüyor" diye konuştu.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da "Dolu 30 bin dekar alanda hasara neden oldu" dedi.

Zararın boyutunun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün incelemesinin ardından ortaya çıkacağını anlatan Oray, çiftçilerin borçların ertelenmesi, zararlarının karşılanması için girişimlere başladıklarını bildirdi.

Yiğitler Mahallesi Muhtarı Osman Göksoy ise ilçenin kiraz ihracatıyla Türkiye ekonomisine büyük katkı sunduğunu hatırlatarak, "Yüzde 90'ın üzerinde zarar var. Birçoğumuzun sigortası yok. Devletin Malatya'da kaysı üreticisine verdiği desteği bize de vermesini istiyoruz. Hepimizin kredi borcu var. Bu olaydan sonra elektrik faturamızı bile ödeyemeyiz. Bu olay muhakkak kiraz fiyatlarını yükseltecek. Kiraz zaten kalmadı, kalanlarda ya ezik ya da yaralı olacak" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.