Kiralık işçi düzenlemesi yeniden Meclis’te

Kiralık işçi düzenlemesi yeniden Meclis’te

Düzenleme ile 348 özel istihdam bürosuna işçi kiralama olarak ifade edilen ‘geçici iş ilişkisi kurma’ yetkisi verilecek.

İsa Yazar'ın haberi:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından işçinin korunması esaslarına uyulmadığı gerekçesiyle veto edilen kiralık işçi düzenlemesi Meclis’e geliyor. Düzenlemeyle firmalar kadrolu eleman çalıştırmak yerine istihdam bürosundan işçi kiralayabilecek. Sendikalar, emek sömürüsüne yol açacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkıyor.

Sendikaların itiraz ettiği ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından daha önce veto edilen kiralık işçi düzenlemesi, yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geliyor. Düzenleme ile 348 özel istihdam bürosuna işçi kiralama olarak ifade edilen ‘geçici iş ilişkisi kurma’ yetkisi verilecek. Firmalar kadrolu eleman çalıştırmak yerine istihdam bürosundan işçi kiralayacak. Bu durumun emek sömürüsüne yol açmasından endişe ediliyor. Uzmanlar, geçici işleri istihdam bürolarından kiraladıkları işçiler eliyle yaptıran şirketlerin bu pozisyonlar için artık daimi eleman istihdam etmeyeceğine dikkat çekiyorlar. Çalışanlar açısından iş güvencesi de ortadan kalkacak. Kiralık işçi düzenlemesi 2009 yılında Meclis’te kabul edilmiş, ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilmişti. Gül, veto gerekçesinde düzenlemede ‘eşitlik ve işçinin korunması’ esaslarına yer verilmediğine dikkat çekmişti.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kıdem tazminatının da içinde olduğu, taşeron işçilerle ilgili düzenleme, doğum teşvikleri ve kiralık işçi başlıklarını kapsayan bir paket hazırladı. Hem işçi hem de işveren kesiminin itirazları üzerine kıdem tazminatına ilişkin fon önerisi paketten çıkarıldı. Geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından pakete ilişkin bir sunum yapıldı.

    Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen pakette sendikaların uzun yıllardır itiraz ettiği kiralık işçi düzenlemesinin yer alması, çalışanlar arasında endişeye yol açtı. Kiralık işçi düzenlemesinde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta pirimi gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor. İşveren ise istihdam bürosuna ödeme yapacak. Sendikalar düzenlemeyi ‘kölelik düzeni meşrulaşıyor’ gerekçesiyle sert şekilde eleştiriyor. Hükümet ise yeni istihdam sağlayacağı, işverenin yükünü hafifleteceği ve kayıt dışını azaltacağı gerekçesiyle özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisini veren düzenlemeyi yasalaştırmak istiyor.

    Çalışma hayatında uzun yıllardır tartışılan ve sendikaların şiddetle karşı çıktığı düzenleme pek çok soru işaretini barındırıyor. Çalışma Bakanlığı, Meclis gündemine getireceği düzenlemede itirazların önünü kesmek için iyileştirici adımlar attı. Buna göre izne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. İstihdam büroları aracılığıyla işe alınma süresi 1 yıl yerine 3+3 ay olmak üzere en fazla altı ay olacak. İşveren 6 aydan uzun süren işler için işçi kiralama yöntemine başvuramayacak. Ancak evde görülen temizlik işleri, hasta, yaşlı ve çocuk bakım hizmetlerinde süre sınırlaması olmayacak. Kiralık işçi sayısı, işyerinde çalıştırılan toplam işçi sayısının yüzde 20’sini geçemeyecek.

    Bu sistemde özel istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Bu nedenle sendikalar düzenlemeye sert tepki gösterip istihdam bürolarının işçi üzerinden kâr sağlayacağını iddia ediyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.