Kimyasal silahların tamamı Suriye dışına taşındı

Kimyasal silahların tamamı Suriye dışına taşındı

Suriye’nin yurt dışında imha edilmesi kararlaştırılan kimyasal silahlarının tamamının ülke dışına çıkarıldığı bildirildi.

 
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye’ye ait kimyasal maddelerin son bölümünün bugün Lazkiye Limanı’ndan bir Danimarka gemisine yüklendiğini açıkladı.
 
Bu son işlemle Suriye’nin deklare ettiği tüm kimyasal maddelerin taşınmasının tamamlandığını belirten Üzümcü, ülkede başka kimyasal silah kalıp kalmadığını bilmediklerini kaydetti.
 
Üzümcü, imha takviminde yaşanan gecikme ve teknik problemlere rağmen Suriye’nin kendileriyle işbirliği yaptığını dile getirdi.
 
KSYÖ Genel Direktörü, yaklaşık 9 aydır Suriye’den taşınan kimyasal maddelerin ABD tarafından temin edilen gemide imha edileceğini bildirdi.
 
KSYÖ’nün kabul ettiği ilk plana göre Suriye’nin deklare ettiği kimyasalların 5 Şubat 2014 tarihine kadar güvenli bir şekilde ülke dışına çıkarılması ve imha işleminin 2014 yılı haziran ayı sonuna dek tamamlanması gerekiyordu.
 
Ancak farklı sebeplerle imha takviminde gecikme yaşanınca Suriye yönetimi KSYÖ’ye, tüm kimyasal stoklarının ülke dışına çıkarılmasına yönelik yeni bir rapor sunmuştu. Bu kapsamda Suriye’nin kimyasal silahlarının tamamının 30 Haziran'a kadar tahliyesi öngörülmüştü.
 
Deniz yoluyla İtalya’daki bir limana taşınan kimyasal maddeler burada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından temin edilen Cape Ray adlı gemiye yüklenerek açık sularda imha edilecek. Kimyasal maddelerin bir kısmı ise Almanya, Finlandiya ve İngiltere’ye ait tesislerde yok edilecek.
 
Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye’nin kimyasal silahlarının yok edilmesi için geçen sene kasım ayında görevlendirdiği KSYÖ, imha işleminin yaklaşık 40 milyon avroya mal olacağını açıklamıştı. KSYÖ bu iş için özel bir bütçe oluşturmuştu. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.